Srbija

22.06.2021. 13:02

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

IT zajednice predlaže kako da se ubrza rast celog sektora

Inicijativa "Digitalna Srbija" i Digitalna zajednica predložile su 11 poreskih mera za brži rast srpskog IT-a. U dokumentu "Globalni rast domaće privrede: Kako otključati sledeću nivo?", između ostalog se predlaže oslobađanje od obav...

Pixabay

Srbija

22.06.2021. 13:02

Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Digitalna zajednica predložile su 11 poreskih mera za brži rast srpskog IT-a. U dokumentu „Globalni rast domaće privrede: Kako otključati sledeći nivo?“, između ostalog se predlaže oslobađanje od obaveze plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana za visoko-obrazovane obveznike mlađe od 40 godina starosti.

Ti bi, kako se navodi, omogućilo mladima koji su ulagali u svoje obrazovanje i time odložili trenutak kada su u prilici da ostvaruju prihode da ostvare veći dohodak. 

„Stariji od 40 godina života ne bi bili diskriminisani navedenom merom. Naime, budućnost celog društva zavisi od toga da li ćemo uspeti da obezbedimo da nove generacije ostanu u Srbiji“, navodi se u dokumentu. 

Jedan od 11 predloga je i uvođenje poreskog podsticaja na terenu poreza na dohodak građana kojim bi se zarade isplaćene zaposlenima koji su direktno angažovani na projektima istraživanja ili na razvoju novih ili inoviranih proizvoda ili usluga koji su namenjeni tržištu, oslobodile poreza na zaradu i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 70 odsto. 

Ovom merom bi se kompanije motivisale i olakšalo bi im se da počnu da rade na razvijanju sopstvenih proizvoda.

Dalje se predlaže uvođenje podsticaja za lica koja prvi put ulaze na tržište rada, a koja ostvaruju najmanje prosečnu zaradu isplaćenu u  Srbiji.

Podsticaj bi bio u vidu trogodišnjeg oslobođenja od plaćanja poreza na zaradu i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje od momenta zaposlenja – efektivno 70 odsto, pod uslovom da njihov poslodavac u ovom periodu ne smanjuje broj zaposlenih.

Među merama koje bi pomogle rast srpskog IT-a je i podsticaj za osnivače inovativnih startapa kojima se, u slučaju njihovog zaposlenja u takvom startapu, omogućava oslobođenje od plaćanja poreza na zaradu i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje do maksimalno 150.000 dinara  bruto zarade.

„Digitalna zajednica“ i „Digitalna Srbija“ predlažu i da se poresko oslobođenje vezano za povratnike i novonastanjene strance u Srbiji proširi i na godišnji porez na dohodak građana.

Kao vid podrške za omogućavanje ostanka ili vraćanja intelektualne svojine u Srbiju, predlaže se uvođenje oslobođenja od obaveze obračunavanja i plaćanja poreza na kapitalni dobitak na unos intelektualne svojine u kapital domaćeg privrednog društva.

Podršku bi trebalo pružiti i investicijama domaćih kompanija u inostranstvu, pa se smatra da bi bilo korisno doneti izmene propisa vezanih za obračun akontacije za porez na dobit pravnih lica na način da se u obračun akontacije ne uključuje dividenda od zavisnog društva iz inostranstva ukoliko se na takvu dividendu koristi poreski kredit za porez plaćen u inostranstvu.

Predlaže se i uvođenje poreskog kredita za porez na dobit pravnih lica obveznicima investitorima u alternativne investicone fondove (AIF), tako što će im se omogućiti da umanje porez na dobit pravnih lica po osnovu ulaganja u AIF. 

Predlog je i da se uvede poreski kredit za godišnji porez na dohodak građana u slučaju investiranja fizičkih lica tzv. biznis anđela u inovativne startape.

Kao dodatna podrška malim kompanijama suočenim sa posledicama isteka privremenih podsticaja za kvalifikovana novozaposlena lica i kovid-krize, predlaže se nastavak važenja prelaznog režima koji je pratio reformu paušalnog oporezivanja pod posebnim uslovima. 

Dalje, predlaže se i omogućavanje promene forme poslovanja iz preduzetnika koji ne prolazi test samostalnosti u zaposlenje, uz odobravanje korišćenja prelaznog režima i uz fiksno plaćanje neosnovano stečene poreske uštede. 

„Mere koje predlažemo usmerene su kreiranje poreskog okruženja koje je podsticajno za razvoj ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama i ua cilj imaju horizontalno podsticanje istraživanja , razvoja i stvaranja novih proizvoda, cilj je da podstaknu kompanije da unapređenem poslvoanja budu konkurentne na globalnom tržištu i odnose se na celu privredu“, navodi se u dokumentu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.