Srbija

08.07.2021. 13:16

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Referentna kamatna stopa NBS nepromenjena i u julu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,0 odsto, navodi se u saopštenju.U saopštenju se donosi da je Izvršni odbor pre svega im...

Foto: Pixabay

Srbija

08.07.2021. 13:16

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,0 odsto, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se donosi da je Izvršni odbor pre svega imao u vidu da se efekti prethodno donetih monetarnih i fiskalnih mera, uključujući i treći paket ekonomskih mera pomoći privredi i građanima od oko 4,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi finansiranja privrede i građana ostati povoljni.

Dodaje se da je u maju zabeležen rast međugodišnje inflacije (na 3,6 odsto), što je bio slučaj i u većini drugih zemalja pre svega zbog niske baze iz prethodne godine.

„Niska baza se u najvećoj meri odnosi na cene naftnih derivata koje su u prvim mesecima nakon izbijanja pandemije pod uticajem niže svetske cene nafte zabeležile snažan pad. U narednim mesecima, Izvršni odbor očekuje kretanje inflacije oko centralne vrednosti cilja od 3 odsto… Na odsustvo znatnijih inflatornih pritisaka ukazuje stabilno kretanje bazne inflacije, koja je u maju iznosila 2,0 odsto međugodišnje“, navodi se u saopštenju NBS.

Centralna banka ocenjuje da viša inflacija od početka ove godine, za sada ne utiču na odluku Evropske centralne banke da smanji stepen ekspanzivnosti monetarne politike, jer se „faktori više inflacije ocenjuju privremenim“.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. avgusta 2021.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.