Vesti iz zemlje

12.07.2021. 13:38

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Novac iz zdravstva i privrede prebačen za izgradnju kovid bolnice

Ukupno 1,37 milijardi dinara, odnosno oko 11,6 miliona evra je iz budžeta Ministarstva zdravlja i Ministarstva privrede prebačeno za izgradnju kovid bolnice u Novom Sadu i pristupnih saobraćajnica, pokazuju rešenja o upotrebi sredstava teku...

Foto: Printskrin

Ukupno 1,37 milijardi dinara, odnosno oko 11,6 miliona evra, je iz budžeta Ministarstva zdravlja i Ministarstva privrede prebačeno za izgradnju kovid bolnice u Novom Sadu i pristupnih saobraćajnica, pokazuju rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve. 

Iz budžeta Ministarstva zdravlja za opremanje bolnice prenamenjeno je ukupno 966 miliona dinara.

KOVID-BOLNICA: JEDAN SKAFANDER DNEVNO, LAVABO NA PODU I ENTUZIJAZAM LEKARA

Novac koji će biti potrošen na opremanje kovid bolnice u Novom Sadu, prvobitno je bio namenjen za sanitarni nadzor, podršku rada „Batuta“, uspostavljanje Nacionalnog programa za presađivanje ljudskih organa, nabavku materijala za prevenciju kovida, kao i za podršku Banke reproduktivnih ćelija.

Novac je najpre prenet u budžetsku rezervu, a odatle raspodeljen za izgradnju bolnice.

Na ovaj način, primera radi, Banka reproduktivnih ćelija je maltene ostala bez sredstava u okviru ovog programa. S obzirom na to da je Zakonom o budžetu bilo predviđeno da se za podršku rada Banke utroši ukupno 100 miliona dinara, a da je sada 90 miliona prebačeno za izgradnju kovid bolnice, to znači da će za podršku aktivnosti ove Banke ostati tek 10 miliona dinara.

MLADI LEKARI IZ BOLNICE U BATAJNICI KAŽNJENI ZBOG KOMENTARA NA FEJSBUKU

Iz Ministarstva privrede prenamenjen je novac koji je trebalo da se potroši za subvencije privatnim preduzećima za prevenciju i ublažavanje posledica pandemije. 

Ukupno 399,6 miliona dinara koje su bile planirane za ove svrhe sada su prebačene su najpre u budžetsku rezervu, a zatim Ministarstvu odbrane koje treba da ih utroši na izgradnju kovid bolnice i pristupnih saobraćajnica.

Kovid bolnica u Novom Sadu trebalo bi da ima 600 kreveta, a u budžetu za 2021. godinu već je opredeljeno 3,5 milijardi dinara za izgradnju i opremanje. Sredstva namenjena za izgradnju spadaju u rashode Ministarstva odbrane (2,45 milijardi) i Ministarstva zdravlja (1,05 milijardi).

ZBRINJAVANJE PORODICA SA DEPONIJE VINČA IZ BUDŽETSKE REZERVE, A PLANIRANO GODINAMA UNAZAD

Kamen temeljac za kovid bolnicu u Novom Sadu postavljen je krajem aprila ove godine kada je i najavljeno da bi ona trebalo da bude završena u „vrlo kratkom roku“, do 1. septembra.

Novac u budžetu imamo, biće radovi isplaćeni na vreme, ali i radovi da budu u roku, može i ranije“, poručio je Vučić tom prilikom, a preneo Danas.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.