Svet

30.07.2021. 14:48

Eurostat

Autor: Nova Ekonomija

Godišnja inflacija tokom jula u evrozoni 2,2 odsto

Statistički zavod Evropske unije Eurostat objavio je da će godišnja stopa inflacije tokom jula 2021. godine u evrozoni biti 2,2%, u odnosu na 1,9% koliko je bilo u junu.Analizirajući glavne komponente koje utiču na inflaciju u evrozoni...

Foto: Pixabay

Svet

30.07.2021. 14:48

Statistički zavod Evropske unije Eurostat objavio je da će godišnja stopa inflacije tokom jula 2021. godine u evrozoni biti 2,2%, u odnosu na 1,9% koliko je bilo u junu.

Analizirajući glavne komponente koje utiču na inflaciju u evrozoni, očekuje se da će tokom jula energenti imati najveću godišnju stopu u iznosu od 14,1%. To je za preko dva odsto više u poređenju sa 12,6% koliko je ta stpa iznosila u junu.

Posle energenata na drugom mestu su hrana, alkohol i duvan sa godišnjom stopom tokom jula od 1,6%, u poređenju sa 0,5% koliko je bilo u junu.

Na trećem mestu je oblast usluga sa godišnjom stopom od 0,9%, u poređenju sa 0,7% u junu.

Na četvrtom mestu nalazi se neenergetska industrijska roba sa godišnjom stopom od 0,7% u julu, u gde je zabeležen pad  jer je u junu za tu vrstu robe ona iznosila 1,2%.

Mesečna inflacija je predstavlja mesečnu promenu cena robe i usluga široke potrošnje (tokom tekućeg meseca, u odnosu na prethodni mesec).

Godišnja inflacija predstavlja promenu cene robe i usluga široke potrošnje u tekućem mesecu, a u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

Da li oporavak od korone podrazumeva inflaciju?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.