Vesti iz sveta

03.08.2021. 11:24

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Rio Tinto uskoro dobija opremu za preradu rude u Srbiji

Narednih nedelja rudarska kompanija Rio Tinto u Srbiju će dopremiti postrojenje za preradu rude jadarit, javio je Rojters. Pošiljku koja stiže iz australijskog grada Melburna ta novinska agencija ocenjuje kao vrhunac višedecenijs...

Foto: Pixabay

Narednih nedelja rudarska kompanija Rio Tinto u Srbiju će dopremiti postrojenje za preradu rude jadarit, javio je Rojters. Pošiljku koja stiže iz australijskog grada Melburna ta novinska agencija ocenjuje kao vrhunac višedecenijskog istraživanja rude sa visokom koncentracijom litijuma.

Pilot postrojenje koje je usavršavano u naučnom centru na periferiji Melburna moći će da na ekonomski isplativ način odvoji litijum iz rude jadarit, minerala koji je pronađen samo u Srbiji. Mašine će u našu zemlju stići nakon devet nedelja plovidbe okeanima i rekama.

Očekuje se da će, u skladu sa rastom tražnje za električnim vozilima, najveći prerađivači rude gvožđa, bakra, aluminijuma i ostalih minerala u bližoj budućnosti postati glavni proizvođači litijuma u svetu.

„To neće biti veliki rudnik, ali najmanje deset godina biće najveći proizvođač litijuma u Evropi“, kaže  Sinead Kaufman, izvršna direktorka odeljenja za minerale u Rio Tintu.

Izgradnja rudnika u dolini Jadra trebalo bi da počne naredne 2022. godine, do kada treba da bude gotova Studija uticaja na životnu sredinu. Nakon toga 2026. godine bi se počelo sa eksploatacijom rude jadarit.

VIŠE INFORMACIJA O RIO TINTU MOŽETE PRONAĆI NA SLEDEĆIM LINKOVIMA:

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?
Rio Tinto opredelio 2,4 milijarde dolara za projekat „Jadar“

Očekuje se da će rudnik jadarita u Srbiji moći da obezbedi litijum koji je dovoljan za milion električnih vozila. U postrojenju će se proizvoditi i borna kiselina, koja se koristi u proizvodnji keramike i baterija, kao i natrijum sulfat, koji se primenjuje u prizvodnji deterdženata.

Rojters podseća i da veliki proizvođači automobila, poput BMW-a, Foklsfagena i lidera u proizvodnji električnih vozila Tesle trenutno nastoje da što manje budu zavisni od Kine, koja je i dalje svetski dominantan lidra u proizvodnji auto-delova.

Rio Tinto planira i da pojača ulaganja u nova istraživanja, gde trenutno ulaže oko 260 miliona dolara godišnje. Ta kompanija u Kanadi već istražuje nove „čistije“ metode za proizvodnju aluminijuma, dok sa kineskom kompanijom China Baovu Steel Group, istražuje ekološki odgovornu proizvodnju čelika.

KOMPANIJA PROTIV KOJE PROTESTUJU GRAĐANI BIĆE STRATEŠKI PARTNER VLADE SRBIJE
ZBOG IZJAVE O RIO TINTU TRAŽE OSTAVKU MINISTARKE IRENE VUJOVIĆ
U BEOGRADU ODRŽAN PROTEST EKOLOŠKI USTANAK

Protiv rudnika litijuma u dolini reke Jadar bune se brojne ekološke organizacije, Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), brojni univerzitetski profesori, kao i opozicione političke partije. Sa druge strane aktuelna vlast u Srbiji najavljuje eventualni referendum na kome bi se glasalo o otvartanju rudnika.

Glavni argument protivnika Rio Tinta u Srbiji je odgovornost te kompanije za brojne ekološke incidente. Ipak predstavnici vlasti njen projekat predstavljaju kao veliku šansu za razvoj Srbije.

Vesna Prodanović, direktorka kompanije Rio Sava Exploration, kćerke kompanije Rio Tinta u Srbiji, nedavno je izjavila kako Projekat Jadar neće negativno uticati na poljoprivredu, kao i da će se tokom njegovog sprovođenja sa velikom pažnjom voditi briga o životnoj sredini.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.