Srbija

03.08.2021. 14:07

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Ekološke organizacije: Rio Tintu zabraniti uvoz postrojenja za jadarit

Koalicija za održivo rudarstvo (КORS) i Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu uputili su otvoreno pismo Vladi Srbije u kome traže da se rudarskoj kompaniji Rio Tinto onemogući uvoz probnog postrojenja za obradu rude jadarit. Uvoz tih ma&s...

Foto: Pixabay

Srbija

03.08.2021. 14:07

Koalicija za održivo rudarstvo (КORS) i Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu uputili su otvoreno pismo Vladi Srbije u kome traže da se rudarskoj kompaniji Rio Tinto onemogući uvoz probnog postrojenja za obradu rude jadarit. Uvoz tih mašina, kako se navodi, najavila je kćerka firma te kompanije Rio Sava Exploration.

Kako se navodi u saopštenju organizacija, postrojenje bi trebalo da prerađuje litijum karbonat i bornu kiselinu. Istraživanja su već potvrdila da jadarit inače sadrži visoku koncentraciju litijuma, koji se koristi za proizvodnju električnih baterija.

„Potpuno je jasno nakon više od godinu dana upornih pokušaja da saznamo stvarne karakteristike ovog proizvodnog procesa da je u pitanju nigde ispitan, eksperimentalan proces sa potpuno nepoznatim ulaznim količinama resursa, energije i potpuno nepoznatim izlaznim količinama otpada, opasnih supstanci, otpadnih voda“, navodi se u saopštenju.

KORS i Zaštitimo Jadar i Rađevinu tvrde da je nakon rudarskih ispitivanja uočeno da je već došlo do „teških posledica po okruženje u Jadru“. Prema njihovim rečima, može samo da se zamisli do kakvih posledica će dovesti „navodno eksperimentalno postrojenje nepoznate veličine, sa nepoznatim tehnologijama i supstancama upotrebljenim u nepoznatim količinama“.

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?
Rio Tinto opredelio 2,4 milijarde dolara za projekat „Jadar“
ARGUMENTI „ZA“ I „PROTIV“ RUDNIKA LITIJUMA U DOLINI JADRA

„Apsolutno je protivzakonito da se omogući dopremanje i instalacija takvog postrojenja bez studije izvodljivosti i studije o proceni uticaja, bez razmatranje prihvatljivosti za životnu sredinu čitave zapadne Srbije“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da Vlada Srbije koja to dozvoljava otvara vrata da se bez procena uticaja i uključivanja javnosti otvaraju i druga mnogo opasnija postrojenja i tehnologije.

Predstavnici KORS-a i Udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu smatraju da će korišćenje tog postrojenja podrazumevati i rudarenje za koje Rio Tinto nema neophodne dozvole, niti Prostorni plan posebne namene koji će se tek izraditi tokom sledećih godinu dana.

„Ukoliko se postrojenje uprkos zakonskim i moralnim regulativama ipak dopremi, ovo će biti svojevrstan presedan i in vivo eksperiment nad prirodom i životima građana Srbije, protiv kog ćemo biti primorani da tražimo pravni lek pred domaćim i međunarodnim sudovima ukoliko bude bilo potrebe“, naglašava se u zajedničkom saopštenju ove dve organizacije.

RIO TINTO TVRDI DA OTPAD O JADARITA NEĆE BITI OTROVAN, MEŠTANI MU NE VERUJU
EKSPLOATACOIJA JADARITA: GRAĐANI STRAHUJU, RIO TINTO TVRDI DA JE SVE POM PROPISIMA

Vesna Prodanović, direktorka kompanije Rio Sava Exploration, kćerke kompanije Rio Tinta u Srbiji, nedavno je izjavila kako Projekat Jadar neće negativno uticati na poljoprivredu, kao i da će se tokom njegovog sprovođenja sa velikom pažnjom voditi briga o životnoj sredini.

„Projekat jeste nešto što utiče na životnu sredinu, ali će ti uticaji biti svedeni na najmanju moguću meru i vreme kada možemo to da prikažemo je kada izađemo sa Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu“, navela je Vesna Prodanović.

Studija uticaja na životnu sredinu za rudnik litijuma u dolini Jadra trebalo bi uskoro da bude gotova, jer je početak njegove izgradnja planiran već naredne godine, dok se eksploatacija rude očekuje 2026. godine.

Rušenje aboridžinskih pećina posledica “loših odluka” Rio Tinta

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.