Srbija

03.08.2021. 16:47

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Garaže i heliodrom Kliničkog centra Srbije daće se u koncesiju

Ministarstvo zdravlja Srbije raspisalo je javni poziv za dodelu koncesije za izgradnju garaža i helidroma i upravljanje garažama u okviru kompleksa Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.Na tender mogu da se prijave i domaća i strana pravna ...

Wikimedia

Srbija

03.08.2021. 16:47

Ministarstvo zdravlja Srbije traži koncensionara za izgradnju tri garaže i helidroma, i upravljanje garažama u okviru kompleksa Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS).

Na tender mogu da se prijave domaća i strana pravna i fizička lica. Procenjena vrednost projekta je 3,3 milijarde dinara odnosno 28,3 miliona evra. Rok trajanja koncesije može biti najduže 35 godina. 

U javnom pozivu koje je Ministarstvo raspisalo piše da je predmet Кoncesije projektovanje, finansiranje, izgradnja, upravljanje, održavanje i prenos tri garaže koje se nalaze u okviru kompleksa UКCS i helidroma.  U pitanju su Garaža „Resavska“, garaža „Centralna-Heliodrom“ i garaža „Deligradska“. 

Kao kriterijumi za izbor ponude u javnom pozivu se navode najviša ponuđena godišnja koncesiona naknada, broj godina trajanja koncesije i rok izgradnje garaže „Resavska“.

Umesto godišnje naknade garažna mesta?

Jednokratna koncesiona naknada javnom telu (Ministarstvu zdravlja) se neće plaćati u novcu, već u obavezi izgradnje helidroma od strane i o trošku koncesionara, uz obavezu da ga preda u celosti javnom telu u državinu, na korišćenje i upravljanje, odmah po izgradnji. 

Prvi deo koncesione naknade koji se isplaćuje kao jednokratna, procenjuje na iznos od 510.000 evra, što je i procenjena vrednost izgradnje helidroma. 

Nakon izgradnje sve tri planirane garaže u predviđenom kapacitetu, Ministarstvo zdravlja ima pravo da od koncesionara zahteva da umesto naplate godišnje naknade, iskoristi pravo da koristi minimum pet odsto od ukupno izgrađenih parking mesta, u garaži „Centralna-Helidrom“, na etažama i pozicijama koje odabere. 

Godišnja naknada ne može biti manja od 9.455 dinara po parking mestu, piše u javnom pozivu, a ukupna godišnja koncesiona naknada, za svih 1.889 planiranih parking mesta ne može biti niža od 17,86 miliona dinara. Iznos je jednak pet odsto od ukupnih procenjenih godišnjih prihoda od izdavanja 1.889 parking mesta, koji iznose 352,2, milijarde dinara.

Prva linija metroa će zaobići i Prokop i Klinički centar

Uslovi za ponuđača: da je gradio heliodrome i dve milijarde godišnjeg prihoda 

Ministarstvo je propisalo određene kvalifikacione uslove koje potencijalni koncesionar mora da ispunjava.

Kako se navodi, potrebno je da je imao iskustva u izgradnji najmanje tri helidroma, a u slučaju konzorcijuma, jedan član konzorcijuma mora samostalno da ispunjava ovaj uslov. 

Ministarstvo traži, između ostalog, da je ponuđač u prethodne tri godine koje prethode godini u kojoj je objavljen javni poziv, izgradio najmanje tri građevinska objekta sa minimum pet nivoa.

Jedan od uslova je i da je ostvario najmanje dve milijarde dinara godišnjeg prihoda u svakoj od tri poslovne godine koje prethode godini u kojoj je objavljen javni poziv. Ako se radi o  konzorcijumu, najviše tri člana konzorcijuma moraju zajedno da ispunjavanju uslov. 

Ponuđač takođe mora da poseduje licencu P112E5 Ministarstva građevinarstva za projektovanje projekata projekti elektroenergetskih instalacija u sistemima svetlosnog obeležavanja aerodroma za objekte niskogradnje na aerodromskom kompleksu – poletno-sletne staze, rulne staze, pristanišne platforme, hangarske platforme. 

Potrebna je i licenca I112E5 za izvođenje elektroenergetskih instalacija u sistemima svetlosnog obeležavanja aerodroma za objekte niskogradnje na aerodromskom kompleksu – poletno-sletne staze, rulne staze, pristanišne platforme, hangarske platforme.

Klinički centar Srbije menja naziv

Naknada za preuzimanje konkursne dokumentacije će se naplaćivati u iznosu od 117.560 dinara.

Uz zahtev za konkursnu dokumentaciju potrebno je da zainteresovano lice dostavi i Ugovor o poverljivosti. 

U dokumentaciji piše da će se poverljivim smatrati bilo koje informacije i sadržina konkursne dokumentacije koja će Ponuđaču biti dostavljena nakon potpisivanja Ugovora o poverljivosti, kao i bilo koje analize, podaci, planovi, kompilacije, studije i ostala dokumentacija pripremljena od strane Ministarstva zdravlja koja sadrži ili na drugi način prikazuje, ili iz njih proizilaze informacije iz konkursne dokumentacije. 

Poverljive će biti i informacije o Ministarstvu zdravlja, postupku dodele koncesije, projektu. 

Procenjeno oko 1900 parking mesta 

Za objekat u Resavskoj, gde je planirano 639 parking mesta, već postoji idejno rešenje, a u toku je verifikacija urbanističkog projketa. 

Za garažu „Centralna-Heliodrom“, u kojoj se planira 250 parking mesta, još ne postoji idejni projekat. U pozivu piše da je u toku  izrada konceptualnih rešenja i priprema dokumentacije za izradu Urbističkog projekta. Planska dokumenta ne postoje ni za garažu Deligradska, ali se ukupan broj parking mesta u njoj procenjuje na 1000. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.