Srbija

16.08.2021. 11:16

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Zaštitnik preduzetnika: Bez ključnih reformi besmisleno je povećavati minimalac

U pregovorima o visini minimalca, koji se vode u okviru Socijalno-ekonomksog saveta, obesmišljena je uloga poslodavaca i sindikata, smatra Udruženje Zaštitnik preduzenika i privrednika Srbije. Kako dodaju, tome je doprinela država koj...

Foto: Pixabay

Srbija

16.08.2021. 11:16

U pregovorima o visini minimalca, koji se vode u okviru Socijalno-ekonomksog saveta, obesmišljena je uloga poslodavaca i sindikata, smatra Udruženje Zaštitnik preduzenika i privrednika Srbije. Kako dodaju, tome je doprinela država koja je unapred najavila koliki će biti iznos minimalne zarade, bez namere da poreski sistem i sistem doprinosa uredi na pravedan i sveobuhvatan način.

„Visoka opterećenja na male zarade, koja iznose oko 60 odsto na neto zarađen dinar su direktan uzrok ogromnog crnog tržišta rada koje urušava registrovane poslodavce i doprinosi previsokim nametima na male zarade i na male biznise“, ocenjuje se u saopštenju Zaštitnika prerduzetnika i privrednika Srbije.

Udruženje podseća da su preduzetnici i vlasnici mikro preduzeća i sami zaposleni u svojim firmama, pa zbog toga osećaju teret ogromnih nameta:

„Umesto poruke da je isplativije raditi na crno, državni aparat treba da se pozabavi suštinskom promenom poreskog sistema na pravedan, progresivan i sveobuhvatan način kako bi se poboljšao standard zaposlenih“.

Svaki dan u crvenoj zoni, a u džepu minimalac
Poslodavci pristaju na veći minimalac, ali uz manje poreze i doprinose
I poslodavci i sindikati nezadovoljni najavljenim povećanjem minimalca

KAKO DO VIŠE NOVCA U BUDŽETU?

Udruženje ocenjuje da će se više novca u budžetu stvoriti sprečavanjem šverca na carini, krađe struje, goriva i ostale akcizne robe. Takođe, treba sprečiti ispumpavanje novca u inostranstvo putem fiktivnih faktura i transfernih cena bez plaćanja poreza na dobit.

Zaštitnik preduzetnika i privrednika podseća i da treba sprečiti nameštene tendere, divlju gradnju, trgovinu na crno preko intereneta, kao i subvencionisanje stranih investitora. Prema njihovom mišljenju, na taj način će se smanjiti opterećenja na male zarade i male biznise, bez zadiranja u osnovna prava na zdravstvenu negu i penziju.

„Povećanje (minimalca) od par hiljada dinara nema nikakvog efekta kad nam se na računima za struju i gorivo naplaćuje porez na porez (porez na dodatu vrednost PDV na akcizu), kad su cene osnovnih životnih namirnica skočile za više desetina procenata, kad se naplaćuje porez na imovinu za objekte koji služe za osnovno stanovanje što predstavlja porez na trošak i mnoge druge nelogičnosti kojima se teško zarađen dinar otima na svakom koraku“, napominje se u saopštenju.

Pregovori o minimalcu počinju 23. avgusta, a predsednik Srbije početkom jula najavio je da će minimalna zarada za 2022. godinu iznositi, ne manje od 300 evra, odnosno oko 35.000 dinara. On je tada ocenio da je minimalnu zaradu u Srbiji prošle godine primalo oko milion ljudi. 

Poslodavci su nedavno objavili da pristaju na povećanje minimalca, al uz manje poreze.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.