Srbija

30.09.2021. 15:43

Pištaljka

Autor: Nova Ekonomija

Pištaljka: U Jajincima prodaju stanove predviđene za rušenje

Investitor I.S. prodaje nelegalne stanove u Jajincima na beogradskoj Opštini Voždovac po ceni od 1.200 evra po kvadratu, iako je inspekcija naložila da oni budu srušeni, piše portal Pištaljka. Tužilaštvo i d...

Foto: Pixabay

Srbija

30.09.2021. 15:43

Investitor I.S. prodaje nelegalne stanove u Jajincima na beogradskoj Opštini Voždovac po ceni od 1.200 evra po kvadratu, iako je inspekcija naložila da oni budu srušeni, piše portal Pištaljka. Tužilaštvo i dalje ne diže optužnicu protiv investitora koji je stanove oglasio na sajtu Kupujem-prodajem i na Fejsbuku.

U nadležnoj inspekciji kažu da je postupak u toku i da ne žele da daju bilo kakve druge detalje, iako su doneli rešenje o uklanjanju nelegalnih radova.

Zbog odbijanja inspekcije da dostavi zahtevom tražene informacije, Pištaljka se žalila Povereniku za informacije od javnog značaja.

Tužilaštvo je inače za investitora tražilo kaznu kućnog pritvora, kako se navodi, manju od zakonskog minimuma.

Drugo osnovno javno tužilaštvo odbilo je da dostavi sporazum pa se Pištaljka žalila Povereniku za informacije od javnog značaja koji je odlučio da javnost ima pravo uvida, ali informacija o to sporazumu i dalje nema.

Tužilaštvo je predmet dobilo krajem prošle godine, a I.S. je u martu prvo priznao krivicu, a potom u maju pred sudom odustao od toga i zahtevao suđenje. U julu je iz tužilaštva stigla informacija da je krivični postupak nastavljen.

Pištaljka: Portal javnih nabavki „prepun netačnih podataka“ koštao milione
Poslovni partner gradskog urbaniste renovira salu u ministarstvu za 74 miliona
Univerzijada otkazana, a firma koja je organizuje u gubitku 1,5 milijardi

Navodi se da je prema poslednjim informacijama iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva, posle saslušanja nadležnog građevinskog inspektora u toku priprema optužnice protiv investitora u Jajincima.

On je kako se navodi, u razgovoru za Pištaljku tvrdio da objekat neće biti srušen, kao i da on nije investitor iako sada tvrdi da ipak jeste. Inspekcija je u julu izvršila nadzor tog objekta i zaključio da se na njemu ne izvode radovi.

Inače, nastavak nelegalne grade posle rešenja inspektora je teži oblik ovog krivičnog dela za koji je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora i novčana kazna.

Pištaljka je u aprilu pisala da je Opština Voždovac menjala podatke u Centralnom registru građevinskih dozvola i omogućila gradnju nelegalne petospratnice. Ipak, istraga tužilaštva nije proširena na nadležne u toj opštini jer se u krivičnoj prijavi tvrdi nisu postojali navodi o učešću opštine Voždovac.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.