Poslovni partner gradskog urbaniste renovira salu u ministarstvu za 74 miliona

Foto: Pixabay

Ministarstvo finansija je tokom avgusta sklopilo ugovor za renoviranje svečane sale sa firmom poslovnog partnera glavnog gradskog urbaniste u Beogradu Marka Stojčića, piše portal Pištaljka. Ugovor je kako se navodi vredan preko 74 miliona dinara, odnosno oko 1.150 evra po jednom kvadratu.

Posao je, bez konkurencije, kako se navodi dobila firma Jugogradnja, čiji je većinski vlasnik Nenad Radonjić. Ovaj biznismen zajedno sa gradskim urbanistom poseduje fantomsku firmu za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada Vladetina 22.

Osim delatnosti i vlasništva Jugogradnja i Vladetina 22 dele i istu i-mejl adresu, naglašava Piptaljka.

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), 20 odsto vlasništva u Vladetinoj 22 ima firma Jugogradnja, 30 odsto Nenad Radonjić, koliko i Marko Stojčić, dok preostalih 20 odsto ima firma Otvoreni atelje grada Arhitekton, koja je u stopostotnom vlasništvu beogradskog urbaniste.

U APR-u piše da je privredno društvo Vladetina 22 registrovano na adresi Žorža Klemansoa 23 ali, na toj lokaciji nedaleko od Luke Beograd nema traga o toj firmi.

Međutim, vide se skladišta i oznaka firme Jugogradnja, koja je registrovana na Zvezdari.

Vladetinu 22 osnovale su firma Jugogradnja i bivša Stojčićeva firma Institut za savremenu arhitekturu u januaru 2018. godine. Prema finansijskim izveštajima, firma čiji je direktor Nenad Radonjić od početka beleži milionske gubitke, a u prve dve godine nije imala ni zaposlene ni prihode.

Pištaljka: Portal javnih nabavki "prepun netačnih podataka" koštao milione
Pištaljka: Bus plusu profit, Beogradu manja naplata karata
Gradsko stambeno lepljenje plastičnih slagalica u liftovima platilo 24 miliona

Tek prošle godine je i dalje bez zaposlenih, ostvarila poslovni prihod u iznosu od 87.041.000 dinara, ali i dalje neto gubitak od 23.681.000 dinara.

Jugogradnja, kako se navodi na njenom sajtu, ima i projekat Vladetina 22 u okviru kog prodaje stanove na toj adresi u centru Beograda. Reč je o zgradi sa deset luksuznih stanova koji se prodaju po ceni od 2.700 evra po kvadratu. Stojčićeva firma Otvoreni atelje grada Arhitekton nalazi se na istoj adresi.

STOJČIĆ BIO U SUKOBU INTERESA

Pištaljka je inače pre dve godine pisala da je Marko Stojčić bio u sukobu interesa kada je kao potpredsednik gradskog Saveta za urbanizam pobedio na tenderu Instituta za fiziku za izradu dokumentacije za građevinsku dozvolu za naučni centar Verokio.

Pošto je jedna od odbijenih firmi u ovom postupku uložila žalbu Komisiji za zaštitu prava, javna nabavka je poništena, ali ne zbog sukoba interesa već zbog propusta u izradi konkursne dokumentacije. Realizacija projekta Verokio trebalo je da bude gotova krajem prošle godine, ali odgovora o razlozima kašnjenja iz Instituta za fiziku još nema.

Firma Jugogradnja osnovana je 1992. godine, a većinski udeo od 90 odsto u njenom vlasništvu ima njen direktor firme Nenad Radonjić, dok preostalih deset odsto pripada Marku Radonjiću.

Prema poslednjem finansijskom izveštaju iz 2020. godine Jugogradnja broji 108 zaposlenih, ima poslovni prihod od preko jedne milijarde dinara i neto dobitak veći od 45 miliona dinara.

Na sajtu te firme, između ostalog, navedeno je da su učestvovali u brojnim državnim i gradskim projektima: izgradnji Doma zdravlja u Borči, stambeno-poslovnog kompleksa u naselju Stepa Stepanović, Kliničkog centra Srbije, restauraciji Generalštaba Vojske Srbije, bioskopa Jugoslavija u Beogradu, Studentskog trga, Botaničke bašte Jevremovac i mnogih drugih objekata.

Vrednost ugovora javne nabavke podeljene u dve partije za renoviranje i opremanje svečane sale u zgradi Ministarstva finansija iznosi ukupno 110.434.399 dinara i skoro je identična procenjenoj vrednosti tendera, čak i po partijama.

Uvidom u konkursnu dokumentaciju jasno je da je ugovorena vrednost ove javne nabavke ipak sklona promenama, te postoji mogućnost da se cena radova uveća ili smanji.

"Kako Naručilac nije u mogućnosti da precizno predvidi količinu i obim radova, predmet radova je osnov za formiranje cene, a konačna količina i vrednost radova utvrđuju se na bazi stvarno izvedenih količina radova overenih u građevinskoj knjizi za svaku privremenu ili okončanu situaciju od strane stručnog nadzora i usvojenih jediničnih cena iz ponude", navodi se u tehničkoj specifikaciji tendera.

U tenderskoj dokumentaciji navodi se da je trenutno stanje ove prostorije veoma loše zbog "neadekvatnog održavanja".

"Osim problema sa kapilarnom vlagom vidna su prokišnjavanja sa krova koja su doprinela da su sve podne, zidne i plafonske obloge u veoma lošem stanju", piše u dokumentaciji.

Projektom je predviđena sanacija krova, vlage, postavljanje parketa, instalacija audio i video sistema, postavljanje prostorije za režiju, demontiranje panela na zidovima. Predviđeno je i postavljanje novih radijatora, iako se u specifikaciji napominje da sala već ima novo grejanje, klimatizaciju, ventilaciju i ostale instalacije.

Firma Smart bilding tehnolodžis (Smart Building Technologies) dobila je posao na ovoj javnoj nabavci kao podizvođač firme Jugogradnja. Vlasnik i direktor ove firme je Pavle Banić, koji je takođe i član upravnog odbora Rotari kluba Beograd.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.