Svet

07.10.2021. 09:05

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Prva vakcina protiv malarije mogla bi da spasi desetine hiljade dečijih života

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je prvi put odobrila korišćenje vakcine protiv malarije kod dece u podsaharskoj Africi i u drugim regionima gde je malarija rasprostranjena.Preporuka se zasniva na rezultatima pilot programa u Gani, ...

Foto: Wikimedia - Tadekwiki

Svet

07.10.2021. 09:05

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je prvi put odobrila korišćenje vakcine protiv malarije kod dece u podsaharskoj Africi i u drugim regionima gde je malarija rasprostranjena.

Preporuka se zasniva na rezultatima pilot programa u Gani, Keniji i Malaviju gde je više od 800.000 dece primilo ovu vakcinu od 2019. godine.

Globalno poverenje u vakcine sve veće

„Korišćenje ove vakcine bi, pored postojećih metoda za sprečavanje malarije, moglo da spasi desetine hiljada mladih života svake godine“, rekao je generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Malarija je glavni uzrok smrti kod dece u podsaharskoj Africi. Više od 260.000 dece u Africi je umrlo od malarije u toku 2019. godine.

SAD odbijaju rad na zajedničkoj vakcini zbog sukoba sa SZO

Sledeći koraci za vakcinu protiv malarije koju preporučuje SZO uključuje odlučivanje globalne zdravstvene zajednice o finansiranju šire primere i donošenje pojedinačnih odluka zemalja o tome da li će se vakcina usvojiti kao deo nacionalnih strategija za kontrolu malarije.

Pilot programa u Gani, Keniji i Malaviju je finansiran od strane tri svetska tela za finansiranje zdravstva: Gavija – Saveza za vakcine, Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije i Unitaida.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.