Srbija

15.10.2021. 11:05

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Vlada Srbije: Rast cene energenata pratiće posebna radna grupa

Vlada Srbije formiraće posebnu radnu grupu koja će pratiti cene energenata na tržištu, najavila je premijerka Ana Brnabić. Napominje se da bi glavni izazov za srpsku ekonomiju mogli da budu poremećaji na tržištu električne e...

Foto: Pixabay

Srbija

15.10.2021. 11:05

Vlada Srbije formiraće posebnu radnu grupu koja će pratiti cene energenata na tržištu, najavila je premijerka Ana Brnabić. Prema njenim rečima, glavni izazov za srpsku ekonomiju mogli da budu poremećaji na tržištu električne energije i prirodnog gasa.

Radna grupa će predlagati mere za ublažavanje situacije u kojoj bi potencijalno mogla da se nađe srpska ekonomija, ako energenti značajno poskupe. Vlada Srbije podseća da je građanima i malim privrednicima „garantovano snabdevanje energentima“.

Brnabić je formiranje nove radne grupe najavila na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Komisije za kapitalne investicije gde su analizirani pokazatelji koje utiču na BDP kao i efekti koje bi rast cene energenata mogao da ima na privredu i cene nekih potrošačkih dobara.

Ministar finansija Siniša Mali smatra da energetska kriza neće dugo trajati, kao i da će se tržište stabilizovati. Ipak, dodaje da će se efekti osećati dugoročno i napominje da cena električne energije ne utiče podjednako na sve grane privrede.

Srbija u ralјama energetske politike EU, ili zašto plaćamo karbonske kvote

Cene energenata na svetskim berzama u poslednje vreme enormno rastu i očekuje se da će taj trend stvoriti velike probleme trgovcima i privrednicima u Srbiji.

Stalno rastu i cene naftnih energenata, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj. Na pumpama u Srbiji benzin se u sredu prodavao od 163,90 do 164,40 dinara, evrodizel od 167,90 do 168,40, dok je za autogas trebalo izdvojiti 94,40 dinara, što su značajna poskupljenja u odnosu na cene koje su bile aktuelne nekoliko meseci ranije.

Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) predložilo je Vladi Srbije da zbog toga smanji akcize koje se naplaćuju na naftne derivate. Unija poslodavaca Srbije uputila je inicijativu da se zaustavi trend drastičnog povećanja cene struje za preduzeća, jer će ono značiti poskupljenja većine proizvoda i usluga.

Za samo dva meseca barel je poskupeo 15 odsto. U Hrvatskoj je Vlada posebnom uredbom naložila trgovcima da u narednih 30 dana benzin mogu da prodaju za najviše 1,48 evra za litar, a dizel za 1,46 evra, prenela je Radio televizija Srbije (RTS).

Zemunac uhapšen jer je prodavao gorivo na pumpi u svom dvorištu
Unija poslodavaca: Zaustavite trend drastičnog poskupljenja struje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.