Svet

20.10.2021. 10:48

Tportal

Autor: Nova Ekonomija

Slovenci kolektivno tužili kompaniju Apple

Kolektivnom tužbom, koju je u ime slovenačkih potrošača podneo Zavod Kolektiv 99 traži se odšteta od 27,5 miliona evra. Kako se navodi, šteta je nastala navodnim namernim usporavanjem rada i smanjenjem funkcionalnosti nekih m...

Foto: Pixabay

Svet

20.10.2021. 10:48

Kolektivnom tužbom, koju je u ime slovenačkih potrošača podneo Zavod „Kolektiv 99“, traži se odšteta od 27,5 miliona evra. Kako se navodi, šteta je nastala navodnim namernim usporavanjem rada i smanjenjem funkcionalnosti nekih modela Ajfona (iPhone), prenosi Tportal.

Zavod Kolektiv 99 podneo je tužbu u Okružnom sudu u Ljubljani protiv korporacije čije je sedište u Kaliforniji.

Potrošači koji su oštećeni Eplovim postupcima pozvani su da se registruju putem obrasca na veb stranici kako bi pomogli u  procesu kolektivne naknade. Postupak ne znači nikakav trošak za potrošače, navodis e u saopštenju koje je preneo ljubljanski Dnevnik.

Epl je 21. decembra 2017. godine objavio saopštenje u kome je javno priznao namerno usporavanje i smanjenje funkcionalnosti nekih starijih modela Ajfona nadogradnjom iOS softvera bez prethodnog obaveštavanja korisnika tih telefona.

Navodi se da su nadogradnjom softvera iOS 10.2.1 oštećeni korisnici 6, 6 plus, 6s, 6s plus i SE Ajfona, dok je nadogradnja iOS 11.2 oštetila korisnike modela iPhone 7 i 7 plus.

Epl pokreće proizvodnju potpuno novog uređaja u Vijetnamu
Epl plaća kaznu od pola milijarde dolara zbog usporavanja telefona

Apple je već primao brojne tužbe, a platio je i dve kazne: u Italiji (10 miliona evra) i u Francuskoj (25 miliona evra), zbog priznanja i otkrića koja su u vezi sa usporavanjem telefona i slabljenjem baterije.

U martu prošle godine Apple je u Sjedinjenim Državama postigao sudsku nagodbu u kojoj bi odšteta, zavisno od broja oštećenih potrošača mogla da iznosi od 310 do 500 miliona američkih dolara. U novembru je postigla još jednu sudsku nagodbu u vezi sa tim radnjama, u iznosu od 113 miliona dolara.

U Sloveniji se procjenjuje da je oštećeno između 1.500 i 187.500 korisnika iPhonea u Sloveniji potencijalno oštećeno, napisao je Kolektiv 99.

APPLE PLANIRA DA DO 2024. GODINE POČNE DA PROIZVODI I AUTOMOBILE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.