Srbija

21.10.2021. 14:43

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Komisija pokrenula postupak protiv Klet grupe

Komisija za zaštitu konkurencije je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv izdavačkih kuća Klet, Novi logos i Freska (Klet grupa) jer je osnovano pretpostavljeno da su nametali nepravične kupovne ili prodajne cene, ogran...

Foto: Pixabay

Srbija

21.10.2021. 14:43

Komisija za zaštitu konkurencije je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv izdavačkih kuća Klet, Novi logos i Freska (Klet grupa), zbog sumnje da su nametali nepravične kupovne ili prodajne cene, ograničavali tržište i odbijali saradnju. 

Komisija je postupak pokrenula kako bi utvrdila postojanje zloupotrebe dominantnog položaja i u njihovim prostorijama izvršila nenajavljene uviđaje. 

U obaveštenju na sajtu, Komisija navodi da „osnovano pretpostavlja“ da je Klet od 2014. godine sprovodio poslovne strategije koje odstupaju od „redovnih uslova konkurencije na tržištu“. 

Ovo se naročito odnosi na sprečavanje ili otežavanje konkurentima da uđu na tržište; cenovnu i rabatnu politiku i pogodnosti za škole u postupcima odabira udžbenika.

„Osnovano je pretpostavljeno da su navedena društva od 2014. godine, naročito ali ne isključivo, neposredno ili posredno nametala nepravične kupovne ili prodajne cene ili druge nepravične uslove poslovanja, ograničavala tržište i odbijala saradnju što za posledicu ima ili može imati značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije na tržištu udžbenika za osnovno obrazovanje na teritoriji Srbije“, navodi Komisija za zaštitu konkurencije. 

Ministarstvo godinama najviše novca za besplatne udžbenike daje Kletu

Komisija je kao jednu od mogućih zloupotreba Kleta navela primer Društva Кnjižare Vulkan koje je nakon ulaska na tržište udžbenika 2018. godine, započelo pregovore sa poljskom firmom Learnetic koja je vlasnik platforme za digitalne udžbenike

U oktobru 2018. godine načelno je dogovorena saradnja između Vulkana i te poljske firme, pri čemu je  Vulkan bilo obavešten da firma već sarađuje u Srbiji sa društvom Кlet i njegovim konkurentom na tržištu prodaje udžbenika za osnovno obrazovanje društvom „Кreativni centar“, ali da ne postoji smetnja i za njihovu saradnju usled nepostojanja bilo kakve vrste ekskluziviteta.

Međutim, kako je društvo Vulkan navelo, tokom daljih pregovora dobili su obaveštenje od strane poljske firme da ih je kontaktirala Кlet grupa i zapretila da će prekinuti saradnju sa njima u svim ostalim zemljama u kojima posluju ukoliko sklope ugovor sa društvom Vulkan.

Vulkan je bio primoran da uspostavi saradnju sa drugim vlasnikom digitalne platforme. 

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Matijevića

U odluci o pokretanju postupka se, između ostalog, navodi da je Komsija došla do saznanja o postojanju elektronske pošte iz februara 2021. godine koja je navodno sa adrese Кlet grupe poslata školama u cilju njihovog informisanja o tome da Кlet grupa uvodi novi sistem rada koji podrazumeva i smanjenje broja knjižara i distributera sa kojima će sarađivati.

Istovremeno je bila preporuku da se udžbenici nabavljaju od konkretnog distributera za određenu teritoriju. 

Ugovori Кlet grupe kojima se uređuje distribucija i prodaja udžbenika za osnovno obrazovanje, a kojima Кomisija raspolaže, sadrže odredbu o zabrani dalje prodaje, osim školama i krajnjim kupcima. 

Distributeri i knjižare kojima Кlet grupa odbije ili prekine saradnju nemaju drugu mogućnost da dođu do udžbenika Кlet grupe koji su najzastupljeniji u osnovnim školama, a što može da dovede do lošijih konkurentskih uslova na tržištima gde se distributeri i knjižare takmiče na tržištu. 

Komisija navodi da bi prethodno navedeno moglo biti u vezi i sa rabatnom politikom Кlet grupe. 

Podaci su pokazali da Кlet grupa zaključuje tipske ugovore, a Кomisija je konstatovala da se različiti rabati odobravaju u zavisnosti od toga da li se udžbenici prodaju u pretplati ili u redovnoj prodaji. 

Pri tome, konstatovano je i da se distributerima odobravaju različiti rabati.

Komisija navodi i da je posmatrala uslove za odobravanje rabata i njihovu visinu i u vezi sa strukturom cene koštanja udžbenika. 

Naime, na posmatranom tržištu u periodu od 2018. do 2020. godine uočen je rast prihoda izdavača od prodaje udžbenika za oko 24 odsto, iako je broj učenika u istom periodu opao za 3 odsto. 

Iz analize strukture cene koštanja na osnovu proizlazi da polovinu troškova kod Кlet grupe čine ostali troškovi, a što nije slučaj kod drugih izdavača. 

Кomisija je poručila da će u ispitnom postupku preduzeti sve potrebne dokazne radnje u cilju pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja, ispitati postojanje povrede konkurencije i doneti konačnu odluku o postojanju povrede konkurencije. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.