Srbija

02.11.2021. 14:05

Youtube, Renault, Vrele gume

Autor: Nova Ekonomija

Dačija se orijentiše na gas zbog rasta cena drugih goriva

Tečni naftni gas (TNG) može da bude dobra zamena za ostale naftne derivate, naročitu u vreme kada njihova cena raste svake nedelje, kažu u kompaniji Dačija. To gorivo je kako se navodi ekološki prihvatljivo, pristupačno i sigurno."Da...

Foto: Pixabay

Srbija

02.11.2021. 14:05

Tečni naftni gas (TNG) kao pogonsko gorivo za automobile može da bude dobra zamena za naftne derivate, naročito u vreme kada njihova cena raste skoro svake nedelje, kažu u kompaniji Dačija

„Dačija je učinila TNG pristupačnijim rešenjem jer ga je ponudila u svim svojim modelima, Sanderu Stepvej, Loganu, Dasteru i novom Jogeru, prepoznatljivima po oznaci ECO-G“, kaže Damian Laplan, šef odeljenja za međusektorske usluge u toj kompaniji.

Sve bolji uslovi za obnovljive izvore energije u Srbiji
Plaćamo li potrebu ili luksuz: Analiza računa za struju

TNG se upotrebljava kao pogonsko gorivo od 1979. godine, a najviše u Koreji, Rusiji, Tajlandu, Meksiku i Turskoj. U Evropi su predvodnici Poljska, Ukrajina i Italija. Danas TNG pokreće 28 miliona vozila širom sveta. 

Laplan kaže da se TNG-a u tim zemljama objašnjava velikim rezervama prirodnog gasa ili poreskim olakšicama jer se smatra čistim gorivom (manje emisije CO2 i niže takse za zagađivanje prirodne sredine). 

Većina automobila sa TNG-om naknadno je opremljena, jer je reč o procesu koji zahteva saradnju sa specijalizovanim servisima.

Predstavnici Dačije kažu da trenutno jedini na tržištu nudie TNG kao opciju na svim modelima vozila.

U Srbiji je Dačija prvo ponudila model Duster sa TNG motorom 2020. godine, a ove godine ponudu je proširila na sve putničke modele, prenose Vrele gume. Over godine prodaja takvih vozila skočila je četiri puta u Francuskoj.

Vozila troše više TNG-a nego kada idu na benzin, ali je, kako se podseća, prosečna cena TNG-a u Srbiji za 40 odsto manja od cene benzina. U proseku TNG ispušta desetak odsto manje CO2 od benzina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.