Svet

04.11.2021. 13:20

Poslovni.hr

Autor: Nova Ekonomija

Trgovinski lanci u Hrvatskoj moraju da plate kazne od dva miliona kuna

U Hrvatskoj su dva velika trgovinska lanca Kaufland i Plodine izgubili su sporove zbog kazni koje im je izrekla Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja(AZTN). Kazne su izrečene zbog povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačk...

Pixabay

Svet

04.11.2021. 13:20

U Hrvatskoj su dva velika trgovinska lanca Kaufland i Plodine izgubili sporove pred Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Kazne su im izrečene zbog povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi i iznose oko dva miliona kuna.

Kaufland je sklopio ugovor sa jednim dobavljačem, ali u ugovoru nije bio jasno definisan dužina trajanja ugovora, što se kosi sa gore navedenim zakonom.

U spornom ugovoru navedene su i naknade za dostavu poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda izvan ugovorenog mesta isporuke, naknade za čuvanje i manipulaciju nakon isporuke proizvoda koje nisu izmirene prema dobavljaču i prebačene su na njega.

Odluka još nije punomoćna jer Kaufland može podneti žalbu Visokom upravnom sudu republike Hrvastske.

U slučaju Plodina je utvrđeno da nije imao zaključen ugovor, već se poslovalo na osnovu usmenog dogovora, bez jasno definisanih cena, kvaliteta proizvoda i i rokova plaćanja.

Nakon toga je ugovor zaključen sa rokom od 60 dana, dok je za tu vrstu robe zakonom definisan rok od 30 dana.

Kazna koju ovaj troginski lanac mora platiti iznosi milion kuna, pored ove kazne snosiće troškove spora. Kazna je izrečena još u martu 2019. godine, a sada je punomćna jer ju je potvrdio Visoki upravni sud.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.