Vesti iz sveta

19.11.2021. 16:35

Wall Street Yournal

Autor: Nova Ekonomija

Emirati obustavili izgradnju „tajne“ kineske luke u Persijskom zalivu

Foto: Pixabay

Administracija aktuelnog američkog predsednika Džozeda Bajdena upozorila je vladu Ujedinjenih Arapskih Emirata da bi kinesko vojno prisustvo u toj zemlji moglo da ugrozi „prijateljske veze dve zemlje“, piše Wall Street Yournal. Ubrzo nakon izgradnja komercijalne kineske luke u Persijskom zalivu obustavljena.

Bezbednosne službe SAD-a proletos su na osnovu satelitskih snimaka došle do zaključka da Kinezi grade tajnu vojnu instalaciju u luci blizu Abu Dabija, prestonice Emirata, inače starog američkog saveznika.

Realizacija zvaničnog projekta je nedavno zaustavljena nakon niza sastanaka sa predstavnicima SAD.

Emirati su domaćini američkim vojnim snagama, a žele i da kupe američke avione i dronove novije generacije. Navodi se da ta lideri te zemlje nisu bili svesni prirode kineskog prisustva.

Napori Kine i Bajdenove administracije, prema mišljenju analitičara, najbolje govore o izazovima sa kojima se Amerika suočava takmičeći se sa najmnogoljudnijom zemljom sveta.

Bliski istok, gde je SAD decenijama igrao ključnu ulogu, počevši od stvaranja države Izrael, kako se ocenjuje, postaje glavni teren za to nadmetanje.

Peking na Bliskom istoku pokušava da proširi svoje vojno prisustvo, koristeći trgovinske veze. Kina je otvorila svoju prvu stranu vojnu ispostavu u inostranstvu u istočnoafričkoj državi Džibuti 2017. godine, kako bi olakšala operacije oko Indijskog okeana i Afrike.

UAE će ukinuti ograničenja na strane investicije
Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali satelit na Mars
Vlada Abu Dabija postala suvlasnik PKB-a i zemlje oko Beograda

Poslednjih godina Kina je ojačala svoje ekonomske veze sa Ujedinjenim Emiratima, pa je sada jedan od njegovih najvećih trgovinskih partnera, kao i najveći potrošač nafte iz Zaliva.

Emirati su u međuvremenu prihvatili telekomunikacionu infrastrukturu kineske kompanije Huavei, koju osporavaju zemlje Zapada, zbog navodne špijunaže, što Peking negira.

Pre godinu dana, američkim zvaničnicima počeli su da stižu obaveštajni izveštaji koji ukazuju na sumnjivu kinesku aktivnost U luci Kalifa, oko 50 milja severno od Abu Dabija, kineski gigantski transportni konglomerat Cosco sagradio je komercijalni kontejnerski terminal.

Prve informacije nisu bile neuverljive, ali su poverljivi satelitski snimci naveli Amerikance da zaključe kako se radi o izgradnji neke vrste vojne instalacije. Bajdenova administracija je bila uznemirena i pokrenula je intenzivne diplomatske napore da ubedi Emirate da lokacija ima vojnu svrhu i da treba da zaustavi gradnju.

Ambasador Emirata u Vašingtonu saopštio je da ta zemlja nikada nije nameravala da ugosti bilo koju kinesku vojnu bazu ili uspostavu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.