Srbija

15.12.2021. 11:56

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Plan za višespratnice na Slavije na javnom uvidu do januara

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina. Tu su planirane višespratnice koje će graditi komp...

Foto: Wikipedia/Сунђер_Боб_Коцкалоне

Srbija

15.12.2021. 11:56

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina. Tu je, između ostalog, planirana izgradnja višespratnice koje će graditi kompanija u vlasništvu bivšeg fudbalskog reprezentativca Dejana Stankovića. 

Radi se o bloku koji se nalazi između trga Slavija i parka Manjež i čija je površina oko 1,9 hektara. 

Ova površina biće namenjena za meštovite gradske centre, komercijalne sadržaje, internu saobraćajnicu, drvorede. 

„Područje koje se obrađuje planom je u neadekvatnom režimu korišćenja, zapušteno je i neusaglašeno sa afirmisanim potencijalima neposrednog okruženja. Postoji i potreba da se izvrši šira analiza prostora i usaglasi postojeća i planirana izgradnja u visinskoj regulaciji“, piše u Nacrtu. 

Nacrt plana je na javnom uvidu od 13. decembra do 14. januara 2022. godine. 

Raspisan arhitektonski konkurs za višespratnice na Slaviji
Firma Dejana Stankovića gradi višespratnice između Slavije i Manježa

Planom će se, kako se navodi, stvoriti uslovi da se „dotrajali građevinski fond“ zameni novim, da se poveća bruto površina, smanji zauzetost, forimiraju otvorene i zelene unutarblokovske površine i pešački prodori.

Severoistočni deo ovog bloka, koji se nalazi između ulice Kralja Milana i interne saobraćajnice, planiran je za zonu mešovitog gradskog centra, piše u nacrtu plana koji je izradi Centar za planiranje urbanog razvoja (CEP). 

Na višim spratovima je predviđeno stanovanje, dok je prizemlje namenjeno delatnostima širokog spektra (trgovina, poslovanje, ugostiteljstvo, zanatske usluge, predškolske ustanove kapacitet do 30 dece, zdravstvene ustanove..).   

U planu se navodi da je maksimalna dozvoljena spretnost objekata P+8+Ps (prizemlje, osam spratova i povučeni sprat).

Kako se napominje, komercijalna zona, koja je deo ovog bloka, obuhvata postojeći objekat Narodne banke Srbije (NBS) koji se zadržava u postojećem stanju. 

Planom je obuhvaćena i interna protivpožarna saobraćajnica koja povezuje ulice Svetozara Markovića i Kralja Milutina. Ta ulica razdvaja zona mešovitih gradskih centara i komercijalnu zonu. 

U obihvatu plana planirana je trasa linije 2 beogradskog metroa Zemun-Mirijevo.

Trasa linije 2 vodi koridorom Nemanjine ulice, do područja parka Manjež i nakon toga blokom koji je predmet ovog plana, neposredno uz zgradu Narodne banke Srbije, internom protivpožarnom saobraćajnicom (trasa se u ovom delu vodi tunelski), navodi se u uslovima koje su JKP „Beogradski metro i voz“ dostavio za potrebe izrade plana detaljne regulacije. 

Kako je Nova ekonomija ranje pisala, između Trga Slavija i parka Manjež u Beogradu razmatra se izgradnja višespratnica koje bi bile namenjene stanovanju i poslovanju.

Višespratnice planira da gradi kompanija „STEFIAL“ d.o.o,  u vlasništvu bivšeg fudbalskog reprezentativca i aktuelnog trenera FK Crvena Zvezda, Dejana Stankovića.

Drušvo arhitekata Beograda raspisalo je u julu urbanističko-arhitektonski konkurs za deo bloka između Slavije i Manježa, a naručilac je bila kompanija Maison royal.

Prva nagradu u iznosu od 15.000 evra, otišla je u ruke arhitektonskog studija AKVS. AKVS je predložio izgradnju objekata od 13 i 14 spratova u Kralja Milana, na uglovima sa Kralja Milutina i Svetozara Markovića, pisala je Politika.

Ove „dve kule“ bile bi povezane šestospratnim zdanjem sa zelenim krovom. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.