Srbija

28.12.2021. 11:16

Saopštenje, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

EPS oglasio studiju uticaja postrojenja za odsumporavanje u TENT-u B

Elektroprivreda Srbije (EPS) zatražila je saglasnost za Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta kojim je predviđena izgradnja postrojenja za odsumporavanje u blokovima B1 i B2 Termo-elektrane Nikola Tesla (TENT) B, saopštilo j...

Foto: Pixabay

Srbija

28.12.2021. 11:16

Elektroprivreda Srbije (EPS) zatražila je saglasnost za Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta kojim je predviđena izgradnja postrojenja za odsumporavanje u blokovima B1 i B2 Termo-elektrane Nikola Tesla (TENT) B, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Do sredine januara biće održan javni uvid o toj studiji, a krajem tog meseca i javna rasprava o toj studiji.

Uvid u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu može se izvršiti u prostorijama Ministarstva, u Novom Beogradu, u ulici Omladinskih brigada 1, kancelarija 426, svakog radnog dana od 11-14 časova, do 15. januara 2022. (u roku od 20  dana od dana objavljivanja obaveštenja).

Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu te studije svakog radnog dana i u prostorijama Opštinske uprave Obrenovac, u ulici Vuka Karadžića 74.

Poslovanje Elektroprivrede Srbije: Monopol, a pravi gubitke
EPS radi studiju kako bi iskopavanje uglja bilo efikasnije

Primedbe i mišljenja na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu podnose se u pisanom obliku i dostavljaju Ministarstvu zaštite životne sredine. Kako se dodaje, 28.01.2022. u 11 časova, u prostorijama Opštinske uprave Obrenovac, biće održana javna rasprava i prezentacija studije.

Postrojenje za odsumporavanje bi, kako je najavljeno, trebalo da 20 smanji štetne emisije sumpor-dioksida. Termoelektrane TENT A i TENT B u Obrenovcu proizvode više od 50 odsto električne energije u Srbiji. Kamen temeljac za treće EPS-ovo postrojenje za odsumporavanje u TENT-u postavljen je početkom decembra 2020. godine.

Ranije je saopšteno da je postrojenje za odsumporavanje razvio Mitsubishi Heavy Industries i Hitachi, u Japanu.

Predsednica Vlade Srbije u aprilu 2021. izjavila je da je u toku izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT-u A i B, kao i da takvo postrojenje već radi punim kapacitetom u Termoelektrani Kostolac B.

Za TENT B najavljena je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

EPS se poslednjih nedelja decembra suočavao sa problemima u snabdevanju zbog snežnih padavina, eksplozijom u sušari uglja u Rudarskom basenu Kolubara, kao i sa požarom u samom TENT-u.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.