Srbija

04.01.2022. 13:14

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

DRI: Nepravilnosti u Pošti, od javnih nabavki do službenog automobila

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je više nepravilnosti u vezi sprovođenja javnih nabavki u JP "Pošta Srbije", ali i u vezi korišćenja službenog automobila u tom preduzeću.Okkriveno je i da obračuni i isplat...

Pošta

Srbija

04.01.2022. 13:14

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je više nepravilnosti u vezi javnih nabavki u JP „Pošta Srbije“, ali i u vezi korišćenja službenog automobila u tom preduzeću.

Obračuni i isplate naknada po ugovorima za rad van radnog odnosa nisu vršeni u skladu sa Ugovorom o radu, a zapošljavanje nije bilo u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu. 

Državna revizorska institucija objavila je Izveštaj o reviziji pravilnosti poslovanja Javnog preduzeća „Pošta Srbije“ u delu koji se odnosi na javne nabavke za 2019. i 2020. godinu i naknade po ugovorima za rad van radnog odnosa i ostale naknade fizičkim licima za 2020. godinu

Kako se navodi u Izveštaju, u postupku revizije su utvrđene nepravilnosti koje se odnose na planiranje i određivanje procenjene vrednosti javnih nabavki za 18 postupaka. 

„Preduzeće nije dokazalo da je procenjena vrednost nabavki u iznosu od 416,7 miliona dinara zasnovana na sprovedenom ispitivanju, istraživanju tržišta predmeta javne nabavke, koje uključuju proveru cene, kvaliteta, perioda garancije, održavanja i slično, kao i provere da je procenjena vrednost validna u vreme pokretanja postupka javne nabavke“, navodi DRI. 

Navodi se, između ostalog, da prilikom sprovođenja postupka javnih nabavki u 2019. godini i 2020. godini Pošta nije postupila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u dva revidirana postupka javnih nabavki sa iznosom od 243,39 miliona dinara.

DRI ukazuje i da prilikom jednog postupka nabavke nisu poštovane ugovorne odredbe što je dovelo do realizacije veće vrednosti od vrednosti predviđene programom poslovanja u iznosu od 690 hiljada dinara. 

Aneksiranjem Ugovora povećana je vrednost osnovnog Ugovora za 49,72 miliona dinara i izvršena nabavka u iznosu od 10,63 miliona dinara, bez sprovedenog postupka javne nabavke, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, piše u Izveštaju.

Poštari sanjaju dan kada će se približiti prosečnoj plati

Bez kontrole službenog automobila 

U Izveštaju se navodi i da prilikom korišćenja službenih automobila od strane članova Кabineta, direktora i određenog dela poslovodstva, Pošta nije vršila kontrole u pogledu urednog popunjavanja putnih naloga kojima bi se potvrdilo da su isti korišćeni u poslovne svrhe.

DRI ukazuje i na to da preduzeće nije sačinjavalo naloge za službeni put.

Isto lice više od četiri godine bilo v.d. direktor

„Isto imenovano lice“ više od četiri godine obavljalo funkciju vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća „Pošta Srbije“, Beograd, što nije u skladu sa Zakona o javnim preduzećima, navodi DRI. 

Tim zakonom je naime propisano da period obavljana vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine.

Pošta ulaže 300 miliona u softversku platformu

Rad van radnog odnosa 

Preduzeće je u 2020. godini zaključilo najmanje 1.818 ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova sa fizičkim licima koji nisu privremenog karaktera.

Pošta je po tom osnovu obračunala naknadu u iznosu od 96 miliona dinara i isplatila iznos od 91 milion dinara, što nije u skladu sa Zakonom o radu.

DRI navodi i da je broj zaposlenih na određeno vreme zbog povećanog obima posla, lica angažovanih po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima u toku 2020. godine bio je veći od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih, što „nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu“.

U izveštaju se ukazuje i da u postupku revizije, Pošta nije preduzimala mere za ispravljanje otkrivenih nepravilnosti. 

DRI preporučuje da se planiranje i sprovođenje postupaka javnih nabavki sprovodi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, da se uredi praćenje izvršenja ugovora o javnim nabavkama, da se ugovori o privremenim i povremenim poslovima zaključuju u skladu sa Zakonom o radu, kao i da se zapošljavanje i angažovanje lica za rad van radnog odnosa vrši u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.