Srbija

18.01.2022. 10:02

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Nove mere protiv kovida, kućna izolacija skraćena na sedam dana

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite se nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana, zbog koronavirusa, testiraju PCR testom i vraćaju se na posao ukoliko je test koji je uzorkovan sedmog dana kućne izolacij...

Foto: MaxPixel

Srbija

18.01.2022. 10:02

Lekarsko odelo

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite će se ubuduće, nakon sedmodnevne kućne izolacije zbog koronavirusa, testiraju PCR testom i vraćaju na posao ukoliko je test koji je uzorkovan sedmog dana samoizolacije negativan. 

„U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, ostaju u izolaciji do desetog dana kada se izolacija prekida bez testiranja“, piše u Uredbi objavljenoj u Službenom glasniku. 

Vlada Srbije donela je Uredbu o  o izmeni Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Kućna izolacija zbog zaraženosti koronavirusom smanjuje se sa 14 na 7 dana. 

Lica kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo koronavirusa, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka zarazne bolesti, odnosno kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima, upućuju u kućnu izolaciju u trajanju od sedam dana, piše u uredbi. 

„Nakon sedam dana se javljaju na pregled lekara primarne zdravstvene zaštite u domu zdravlja u mestu prebivališta, odnosno boravišta, i izolacija se prekida bez testiranja“, piše u Uredbi. 

Ukoliko lice ima primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju upućuje se u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštitite.

RFZO na opremu u pandemiji potrošio barem 520 miliona evra
Kako se 2021. trošio novac u zdravstvu?

U Uredbi se dalje navodi  da se lica obolela od koronavirusa izoluju i leče u objektima koji su posebno određeni i pripremljeni za izolaciju i lečenje, da dužni da prihvate izolaciju, da se pridržavaju mera i uputstava koje naredi nadležni doktor medicine, odnosno doktor medicine specijalista epidemiologije.

„Lice koje se ne pridržava naloga doktora medicine po prijavi zdravstvene ustanove prinudno se izoluje u prisustvu predstavnika organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove“, piše u Uredbi.

Кontrolu pridržavanja mere kućne izolacije iz vrši organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove, na osnovu podataka koje dostavlja ustanova koja je izvršila testiranje, navodi se. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.