Srbija

23.06.2015. 00:22

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Da li su grčke banke u Srbiji stabilne?

Srbija

23.06.2015. 00:22

Milioni ljudi u Srbiji, Albaniji, Makedoniji, Bugarskoj i Rumuniji imaju depozite u bankama u grčkom vlasništvu, koje bi mogli biti u problemima, navodi Rojters.
U Srbiji, četiri banke u grčkom vlasništvu (Alfa banka, Eurobanka EFG, Pireus i Vojvođanska banka) drže sredstva vredna oko četiti milijarde dolara, odnosno 14 odsto ukupnih bankarskih sredstava.
U pisanom odgovoru na pitanja Rojtersa, Nacionalna banka Srbije (NBS) navela je da pomno prati poslovanje četiri banke u grčkom vlasništvu, pre svega njihovu likvidnost, odnose sa matičnim grupacijama i događaje na međunarodnom tržištu povezana sa grčkim bankama i njihovim filijalama. 
NBS navodi da u dnevnim izveštajima koje joj banke podnose nije primetan odliv sredstava u matične banke niti značajan odliv depozita. NBS napominje da podružnice grčkih banaka u Srbiji nisu klasične filijale već odvojeni pravni subjekti i da postoje strogi propisi koji ograničavaju prebacivanje kapitala iz tih banaka u matične. 
„Centralna banka će nastaviti da motri na banke u grčkom vlasništvu i, ako to bude neophodno, preduzeće mere u okviru svog mandata da spreči eventualne negativne efekte po srpski bankarski sektor“, navodi se u odgovoru NBS. 
Zvaničnici Albanije, Bugarske, Makedonije, Rumunije i Srbije navode da je kapital u lokalnim bankama u grčkom vlasništvu zaštićen, pa bi te banke preživele čak i u slučaju kolapsa matičnih banaka. 
Zvaničnici, međutim, ne mogu da spreče deponente da ne povuku svoja sredstva u slučaju da kriza u Grčkoj izazove širu paniku. 
„Nije dobro kada imate požar u susedstvu“, navodi predsednik asocijacije banaka u Bugarskoj Levon Hamparcumijan. 
Banke u grčkom vlasništvu čine petinu bugarskog bankarskog sektora, a bugarska centralna banka preduzela je korake da zaštiti njihovu likvidnost, uključujući podizanje nivoa obaveznih depozita kod centralne banke i smanjenje izloženosti matičnim bankama. 
„Bugarski bankarski sektor je u odličnom stanju. Ne vidim rizike po banke u grčkom vlasništvu, koje posluju pod strogim nadzorom centralne banke. Situacija je dosta drugačija nego 2008. i te banke se više ne oslanjaju na matične, već na sopstvene depozite i nemaju problema sa likvidnošću, nisu odobravale kredite grčkim preduzećima“, rekao je glavni ekonomista Unikredit Bulbank Ljubomir Mitov. 
U Rumuniji posluju četiri banke u grčkom vlasništvu, koje su dobro kapitalizovane i stabilne, navela je rumunska centralna banka. U Albaniji posluju tri banke u grčkom vlasništvu, a u Makedoniji dve, koje drže više od 20 odsto ukupnih sredstava u bankarskom sektoru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ja samo zmam da mi brat sa 40 godina rafnog staža kao vozač ima penziju od 26 000 dinata i da svake godine kupuje ogrev NA KREDIT!
    ALI , isto na ktedit kupuku i prijatelji hde je ona meficinsja sestra ds nekim 40 000 a on da 50 -60 000 dinara!
    Tako da ovo sa 10% NE PIJE VODU!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.