Srbija

04.02.2022. 11:27

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Onlajn kupovina u Srbiji moguća i bez platne kartice

Plaćanje na internetu sada može da se obavi i pomoću mobilnog internet pretraživača koji je zasnovan na takozvanoj tehnologiji "deep link", saopštila je Narodna banka Srbije (NBS). Ta vrsta plaćanja obavlja se dodirom ekrana, pa kor...

Foto: Pixabay

Srbija

04.02.2022. 11:27

Plaćanje na internetu sada može da se obavi i pomoću mobilnog internet pretraživača koji je zasnovan na takozvanoj tehnologiji „deep link“, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS). Ta vrsta plaćanja obavlja se dodirom ekrana, pa korisnik ne mora da ostavlja podatke sa svoje platne kartice na internetu.

„Sve što je neophodno da korisnici urade jeste da na internet sajtu trgovca kojem pristupaju putem mobilnog telefona kao način plaćanja izaberu dobro poznatu opciju ‘IPS skeniraj’ i moći će da izaberu banku čijom aplikacijom žele da izvrše plaćanje“, objašnjavaju u NBS.

Nakon tog izbora i klika na dugme Plati, od trgovca se preuzimaju podaci za plaćanje i korisniku se otvara aplikacija mobilnog bankarstva sa informacijom o iznosu za plaćanje.

„Korisnik sprovodi autentifikaciju putem PIN-a, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica i transakcija se izvršava u nekoliko sekundi“, dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da na taj način korisnici dobijaju sigurno i jednostavno rešenje pomogu kog svoju kupovinu mogu da obave u potpunosti putem mobilnog telefona.

Deep link je vrsta internet linka koji korisnike povezuje direktno sa aplikacijom, umesto sa web sajtom ili onlajn prodavnicom.

Sto evra za početak onlajn prodavnice
Kako da se čuvate od onlajn prevara?

Kako se napominje, učesnici sistema IPS NBS koji su do sada obezbedili pomenutu uslugu građanima su: AIK banka, Banka Inteza, Unikredit bank, Komercijalna banka, Eurobank–Direktna, Rajfajzen banka, OTP banka i Erste bank.

Pravnim licima i preduzetnicima – korisnicima aplikacije mobilnog bankarstva ovo plaćanje, kako se napominje, obezbedili su: Banka Inteza, Unikredit bank i Eurobank–Direktna.

Uslugu instant plaćanja pomoću deep link tehnologije trgovcima su obezbedile Banka Inteza i Komercijalna banka. Na taj način, putem jednog mobilnog uređaja, za sada može da se plaća na sajtovima Laguna, Winwin, Gigatron i Korisna knjiga.

Instant plaćanje na internetu, kako se naglašava, ne zahteva prekucavanje podataka kao u slučaju onlajn plaćanja platnim karticama.

NBS je kako se dodaje povoljnom tarifnom politikom stvorila uslove da troškovi prihvatanja instant plaćanja za trgovce budu znatno niži od troškova plaćanja platnim karticama. Onlajn plaćanje, kako se podseća, može da se obavi i skeniranjem OR kodova kod trgovaca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.