Srbija

07.02.2022. 12:22

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Užički muzej dobio nove prozore zahvaljujući Ministarstvu pravde

Na jednoj od zgrada užičkog Narodnog muzeja zamenjeni su prozori, zahvaljujući konkursu koji je raspisalo Ministarstvo pravde, saopšila je gradska uprava u tom gradu. Reč je o konkursu za dodelu sredstava koja su prikuljena od odlaganja kr...

Foto: Wikipedia/Pinki/https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Pinki

Srbija

07.02.2022. 12:22

Na jednoj od zgrada užičkog Narodnog muzeja zamenjeni su prozori, zahvaljujući konkursu koji je raspisalo Ministarstvo pravde, saopšila je gradska uprava u tom gradu. Reč je o konkursu za sredstva koja su prikuljena od odlaganja krivičnog gonjenja, pomoću kog je ta ustanova dobila 7,5 miliona dinara.

Nova stolarija će, kako se dodaje, doprineti energetskoj efikasnosti i uštedi energenata, kao i lepšem izgledu tog objekta u kome se pre Drugog svetskog rata nalazila Narodna banka, a tokom rata 1941. godine štab Josipa Broza Tita.

U toj ustanovi kažu kako se nadaju a će uspeti da obezbede sredstva za zamenu prozora i na drugoj zgradi, kao i za rekonstrukciju fasade.

Na konkursu Ministarstva pravde pored projekta užičkom muzeja podržan je i projekat Narodne biblioteke.

Ta ustanova je dobila 1,8 miliona dinara koje je iskoristila za kupovinu namenskog vozila kojim će dostavljati knjige osobama sa invaliditetom i čitaocima koji žive u seoskim područjima, kao i za praćenje i vršenje nadzora u optštinskim bibliotekama.

Užice na korak bliže kanalazaciji i čistijoj Đetinji

Narodni muzej u Užicu ima nekoliko muzejskih postavki o nastanku i razvoju grada, Užičkoj Republici, partizanskoj fabrici oružja i municije, kao i o istoriji namenske proizvodnje u tom gradu. Iza zgrade muzeja na kojoj su zamenjeni prozori decenijama se nalazi spomenik Josipu Brozu Titu koji je nekada bio na glavnom gradskom trgu.

Ta ustanova gazduje starom hidrocentralom prvom u Srbiji koja je izgrađena prema principima koje je osmislio Nikola Tesla, kao i Spomen-kompleksom Bitka na Kadinjači.

Pre nekoliko godina Grad Užice koristio je sredstva od  3,7 miliona dinara, takođe dobijena na konkursu Ministarstva pravde od novca prikupljenog po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportuniteta).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.