Srbija

10.02.2022. 15:43

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Grčka i Bugarska u vrhu po smrtnosti od kovida u EU

Grčka i Bugarska prijavile su više od 2.300 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusa, dok u ostatku Evrope stopa smrtnosti opada, piše Euractiv. U Atini i Sofiji dramatično je porastao broj smrtnih slučajeva povezanih sa...

Pixabay

Srbija

10.02.2022. 15:43

Grčka i Bugarska prijavile su više od 2.300 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom, dok u ostatku Evrope stopa smrtnosti opada, piše Euractiv

U Atini i Sofiji dramatično je porastao broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom, u poređenju sa njihovom populacijom. 

Nemačka, čija je populacija deset puta veća od ili grčke i bugarske, registrovala je u januaru samo 2.256 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom. 

Slovenija je u januaru prijavila 244 smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom, dok su u Hrvatskoj u januaru od kovida umrle 1.254 osobe.

U Srbiji je bilo 890 smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom u istom periodu. 

Uprkos širenju omikron soja i rekordno visokoj stopi zaražavanja u Evropi, mnogo zemlje ukidaju ograničenja. Neke države, ipak, i dalje beleže neproporcionalno visoke stope smrtnosti.

Izvori iz EU visoku smrtnost u Bugarskoj pripisuju niskim stopama vakcinacije i zdravstvenoj infrastrukturi.

U slučaju Grčke, koja je među prvima uvela ograničenja, Komisija je zbunjena, jer je 68,9 odsto ukupnog stanovništva potpuno vakcinisano, dok je 45,4 odsto građana takođe primilo buster dozu. 

Veliki broj smrtnih slučajeva grčke vlasti pripisuju starijoj populaciji. Zamenica ministra zdravlja Mina Gaga kaže da se u 89 odsto smrtnih slučajeva radi o osobama starijim od 60 godina. 

Gaga je takođe objasnila kako se u poređenju sa ostatkom Evrope računaju smrtni slučajevi od kovida. „Iz bilo kog razloga da osoba dođe u bolnicu, čak i zbog saobraćajne nesreće, ili srčanog udara, ako dobije pozitivan test u bolnici, mi to računamo kao slučaj kovida“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.