Srbija

21.02.2022. 11:09

Balkanska bezbednosna mreža

Autor: Nova Ekonomija

Služenje vojnog roka u regionu: Najveće plate regrutima daje Slovenija

Zemlje regiona većim vojničkim platama privlače veći broj mladih regruta na dobrovoljno služenje vojnog roka. Najveće plate sa najnovijim povećanjima imaju regruti u Sloveniji, a najslabije su plaćeni vojnici u Severnoj Makedoniji. Najduže t...

Foto: Pixabay

Srbija

21.02.2022. 11:09

U zemljama našeg plate vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka najveće su u Sloveniji, a najmanje Severnoj Makedoniji, piše Balkanska bezbednosna mreža. Najduže traje dobrovoljni vojni rok u Srbiji, šest meseci, a najkraće u Hrvatskoj 40 radnih dana. 

Prva tri meseca regruti Vojske Srbije provode u Komandi za obuku gde imaju osnovnu i specijalističku obuku, a druga tri meseca u nekom od operativnih sastava. 

Plata iznosi od 34.766 dinara za vojnike do 38.000 dinara za vojnike u činu desetara i slušaoce kursa za rezervne oficire. Regruti ukupno zarade od 1.775 do 1.940 evra, što je kako se dodaje oko 50 odsto prosečne zarade u Srbiji.

Prošle godine vojsku je dobrovoljno služilo 1.258 vojnika, bez decembarske klase. Za služenje vojske koje počinje u martu  već se prijavilo 650 mladića i devojaka što je, kako se naglašava, rekord u poslednjih 5 godina. 

Dobrovoljno služenje vojnog roka u Srbiji postoji od 2011. godine i od tada njihova plata, kako se dodaje, stalno raste.

Žene na vojnu obuku samo dobrovoljno
Za svečane i službene uniforme Vojske 132 miliona

U Slovenačkoj vojsci za vreme služenja vojnog roka koji od 2021. traje 13 nedelja odnosno meseca,a  zarada iznosi 3.360 evra ili 2.281 evro i besplatno polaganje vozačkog ispita B kategorije (koji košta 1.074 evra). 

Kako se dodaje, vojnik koji se odluči da prima platu prihoduje 84 odsto prosečne mesečne neto zarade na tržištu rada, koja iznosi 1.336 evra.  U slovenačkoj armiji 2020. godine bilo 106 dobrovoljaca, a prošle godine broj je porastao na 159.

Naknada za dobrovoljce u Severnoj Makedoniji koji služe 3 meseca iznosi 10 odsto prosečne mesečne neto zarade na tržištu rada odnosno oko 45 evra. Regruti počinju vojnu službu tri puta godišnje, a posle toga mogu da se prijave za posao profesionalnog vojnika.

Vlada u Budimpešti je pokrenula program dobrovoljnog služenja vojske usled epidemije koronavirusa, sa ciljem da se obuči 3.000 ljudi, među njima i oni koji ostali bez posla. 

Dobrovoljno služenje vojnog roka u Hrvatskoj traje 40 radnih dana, a uvedeno je od 2008. godine. Posle toga se mladići i devojke prijvljuju za posao u vojsci. Za taj period od mesec i po dana plaćeni su 400 evra mesečno.

Kako se dodaje, to je 42 odsto prosečne neto zarade u Hrvatskoj. Odmah po završetku dobrovoljnog vojnog roka, vojnici mogu da se zaposle u oružanim snagama gde nastavljaju obuku.

Godišnji broj dobrovoljaca koji je potreban Hrvatskoj iznosi do 2.000 godišnje, ali je do ove godine vojni rok služilo oko 700 regruta godišnje.

Dve milijarde evra za modernizaciju Vojske

Crna Gora je poslednja u regionu uvela dobrovoljno služenje vojnog roka i to 2019. godine.  Novčana nadoknada dobrovoljcima iznosi 275 evra mesečno, što je 51 odsto prosečno neto mesečne zarade.

U Strategiji odbrane Crne Gore stoji da je godišnja potreba za regrutima 100 ljudi i godišnje se raspisuju dva konkursa.

Od 2022. godine počelo je dobrovoljno služenje u rezervnom sastavu u Bugarskoj i cilj je da se u narednih nekoliko godina obuči 3.000 ljudi. Za sada obučava se 150 ljudi. 

Plata dobrovoljnih rezervista је 1.100 leva ili 562 evra, što je 72 odsto prosečne mesečne neto zarade na tržištu, koja iznosi oko 777 evra.

Dobrovoljna rezerva postoji i u Mađarskoj. Pre dve godine Odbrambene snage Mađarske imale su 10.000 pripadnika dobrovoljnog rezervnog sastava, koji su radili po ugovoru i osim civilnog posla povremeno su bili u uniformi. 

Vojni rok traje 6 meseci, a plata dobrovoljaca iznosi 460 evra mesečno ili 51 odsto prosečne mesečno neto plate.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.