Svet

22.02.2022. 10:31

Financial Times

Autor: Nova Ekonomija

Kina: Još jedna građevinska firma u finansijskim problemima

Kineski graditelji stambenih naselja sada se suočavaju sa novim izazovom – problemima  poverenja. Stvari su bile loše za ovaj sektor još od krize Evergranda prošle godine, ali kompanija koja se smatra jednim od retkih...

Foto: Pixabay

Svet

22.02.2022. 10:31

Kineske građevinske firme se suočavaju sa novim izazovom, problemom manjka poverenja. Stvari su bile loše za ovaj sektor još od krize Evergranda prošle godine, ali kompanija koja se smatra jednim od retkih preostalih stubova snage iznenada je upozorila na nemogućnost finansiranja dugova, dodatno narušivši poverenje investitora u građevinski sektor, prenosi Fajnenšl tajms.

Zhenro Properties je poslednja kompanija za gradnju i prodaju nekretnina koja je priznala da možda neće imati dovoljno novca za plaćanje dugova.

Firma čija je ranija vrednost procenjena na više od tri milijarde dolara zamolila je vlasnike njenih obveznica da se odreknu svojih potraživanja, zbog neizvršenja obaveza od 200 miliona dolara koje dospevaju na naplatu sledeće nedelje.

Akcije Zhenro-a su u ponedeljak pale za 14 odsto, što je pad od ukupono 80 odsto za mesec dana.

Obustavljeno je trgovanje obveznicama za 2024. godinu zbog ekstremne nestabilnosti. 

Iznenadni pad nije nešto za šta su vlasnici obveznica mogli da se pripreme. Zhenro je nedavno obezbedio kreditnu liniju od oko 1,4 milijarde dolara od državne Banke Kine, a za razliku od drugih kompanija nije bilo znakova rizika od neizvršenja obaveza.

Rejting agencije Fitch i Moodi’s snizile su Zhenro-ov dugoročni izgled na B i B3.

Ocena „B“ predstavlja materijalni rizik neizvršenja obaveza, ali obično sa marginom sigurnošću. Takvi rejtinzi ranije nisu signalizirali neizbežno neispunjenje obaveza.

Lokalna kompanija Fantasia Holdings, koja je negirala da ima problema sa likvidnošću, takođe nije izvršila isplatu obveznica.

Kineske kompanije nekretnina imaju oko 100 milijardi dolara duga koji dospeva ove godine. Nevolje kompanija kao što su Evergrande, Zhenro i Fantasia će otežati refinansiranje, a treba očekivati više neplaćanja od problematičnih kompanija.

Prelazak krize sa graditelja stambenih naselja na širi finansijski je malo verovatan, a umesto toga kineski emitenti će morati da plaćaju veće naknade za prikupljanje kapitala, bez obzira na njihov sektor, kako bi se investitorima nadoknadila nepouzdanost ugovora.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.