Srbija

22.02.2022. 14:31

Mina Buđevac

Autor: Nova Ekonomija

Građani sprečili projekat spaljivanja plastike u Apatinu

Odeljenje za inspekcijske poslove opštine Apatin juče je donelo rešenje kojim se obustavlja postupak procene uticaja na životnu sredinu za Projekat – proizvodni kompleks za reciklažu i prolizu plastike u Apatinu.U obrazlož...

Foto: Pixabay

Srbija

22.02.2022. 14:31

Opština Apatin juče je obustavila postupak procene uticaja na životnu sredinu za Projekat reciklaže i pirolize (termičke obrade) plastike u tom gradu, saopštilo je na društvenim mrežama lokalno udruženje građana „Bez straha„.

Nosilac projekta kompanija „Bionex“ je 11. janurara podneo zahtev za postupak procene uticaja na životnu sredinu, ali su tokom trajanja uvida u dokumentaciju dostavljene primedbe koju je između ostalih podnelo i UG „Bez straha“. Postupak je obustavljen jer je Bionex dostavio saopštenje da odustaje od zahteva.

UG „Bez straha“ je na mrežama istaklo da je „dobijena bitka, ali ne i rat“, iz udruženja su čestitali građanima na „zajedničkoj pobedi“, ali su i istakli da cilj i dalje ostaje sprečavanje bilo kakve prerade plastike u Apatinu.

Udruženje je 27. januara organizovalo peticiju „Stop spalionici“ koju je potpisalo preko 3.000 građana koji su time izrazili protivljenje preradi plastike u ovom gradu.

Kao najveći problem istaknuto je to što će se u Apatin uvoziti sirovine (guma i plastika) iz Evropske unije gde će se vršiti prerada, „zagađivati voda i vazduh, skladištiti otpad od proizvodnje, a gotov proizvod će se ponovo izvoziti za EU“. 

Takođe iz udruženja naglašavaju i i činjenicu da je kompanija Bionex osnovana 4. novembra 2020. godine, svega 38 dana pre sednice odbora na kojoj je doneta odluka o prodaji zemljišta za izgradnju spalionice.

„Ovakva investicija je pogubna za grad, pa u tome smislu, pozivamo sve bez obzira na politička i verska ubeđenja da stanemo u zajednički front otpora ovakvoj investiciji i da zahtevamo od rukovodstva opštine Apatin da raskine Ugovor sa Bionexom i spreči otpočinjanje radova na izgradnji, koja je zakazana za mart 2022. godine“, navedeno je u saopštenju UG „Bez straha“. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.