Srbija

23.02.2022. 10:17

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

UNICEF i Viber udruženi u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Foto: Pexels

Srbija

23.02.2022. 10:17

UNICEF u Srbiji je lansirao novi besplatan paket U-Report Viber stikera sa sloganom Stop nasilju! povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, navodi se u saopštenju.

Stikeri su dostupni OVDE, a međunarodna organizacija poziva sve i da se registruju na U-Report platformu, putem koje mogu izraziti svoje mišljenje o važnim društvenim temama.

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja se obeležava svake godine, poslednje srede u februaru, a poznat je pod nazivom „Dan roze majica”. 

„Dan roze majice“ nastao je kada je dečak iz Kanade bio predmet verbalnog i fizičkog zlostavljanja vršnjaka, jer je u školu došao obučen u roze majicu kako bi pružio podršku svojoj majci koja je obolela od karcinoma dojke.

Lokalni aktivisti su kupili 50 roze majica i podelili ih njegovim drugarima, koji su ih u školi nosili kao vid podrške dečaku.

Učenici i učenice su počeli i sami da dolaze u školu u roza majicama, koje su tako postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama širom sveta.

Obeležavanje ovog dana ima za cilj promovisanje empatije, poštovanja različitosti i tolerancije. Vršnjačko nasilje je opšti društveni problem sa kojim se mnoga deca susreću, a najvažnija je njegova prevencija.

Ukoliko ste svedok ili žrtva nasilja možete da se obratite za pomoć na sledеći kontakt telefon Nacionalne dečije linije Srbije – 116111 ili putem linka https://cuvamte.gov.rs/#.

Ukoliko ste roditelj pozovite besplatan broj NADEL Linije za roditelje 0800 007 000 koji je dostupan svakog dana od 16 do 22 časova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.