Srbija

01.03.2022. 11:36

Nova ekonomija, Olivera Bojić

Autor: Nova Ekonomija

Banke sa ruskim kapitalom sigurne i pod nadzorom, kaže NBS

Na finansijskom tržištu u Srbiji posluju tri banke, čiji su direktni ili indirektni akcionari iz Ruske Federacije: API Bank Beograd, Expobank Beograd i Sberbank Srbija i jedna osiguravajuća kompanija Sogaz.Banke koje imaju akcionare iz ...

Foto: Nova ekonomija/Dušan Đorđević

Srbija

01.03.2022. 11:36

Na finansijskom tržištu u Srbiji posluju tri banke, čiji su direktni ili indirektni akcionari iz Ruske Federacije: API Bank Beograd, Expobank Beograd i Sberbank Srbija, kao i jedna osiguravajuća kompanija – Sogaz. Tri banke koje su pod nadzorom Narodne banke Srbije, visoko su kapitalizovane i likvidne, navode u ovoj instituciji za Novu ekonomiju. 

Banke koje imaju akcionare iz Ruske Federacije zauzimaju učešće u ukupnoj aktivi bankarskog sektora Srbije oko četiri odsto, kažu Narodnoj banci Srbije (NBS) za Novu ekonomiju.

„Osnovni izvor finansiranja ovih banaka su depoziti privrede i građana na domaćem tržištu, tako da u uslovima povećane konkurencije u bankarskom sektoru, ne treba očekivati da može doći do većeg rasta kamatnih stopa na kredite ni kod ovih banaka“, ocenjuju u NBS.

Poslovanje banaka čije su matične grupacije iz Rusije, kao i bilo koje banke u Srbiji, pod nadzorom je NBS.

Jedan od najvažnijih ciljeva centralne banke je očuvanje stabilnosti bankarskog sektora, kao i zaštita štednih uloga, kako napominju u toj instituciji.

„Takođe, ističemo da su sve banke, uključujući i banke čije su matične grupacije iz Ruske Federacije, visoko likvidne i dobro kapitalizovane, a građani mogu biti uvereni u stabilnost i sigurnost poslovanja banaka, kao i sigurnost svih štednih depozita. Banke u Srbiji su isključivo pod nadzorom NBS i u tom smislu banke su dužne da posluju u skladu sa propisima NBS, a ne Evropske Centralne banke“, kažu u NBS.

CENTRALNA BANKA RUSIJE POVEĆALA KAMATNU STOPU NA 20 ODSTO

Za sada u NBS ne vide mogućnost ispoljavanja direktnih efekata rusko-ukrajinske krize ni na poskupljenje kredita u Srbiji i ne očekuju da u kratkom roku može doći do povećanja kamata na kredite po ovom osnovu.

U slučaju produženog trajanja, kako ukazuju, krize i promena u ekonomskim tokovima na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu ne može se isključiti mogućnost da Evropska Centralna banka poveća restriktivnost svoje monetarne politike ranije nego što se očekivalo.

„Trenutno je o tome rano govoriti, jer se ne zna ni koliko će kriza u Ukrajini potrajati i kakvi će biti njeni ekonomski efekti. Domaća privreda i finansijski sistem su značajno otporniji u odnosu na neke prethodne krize, a kreditni rejting Srbije je očuvan čak i tokom dve pandemijske godine. Tako da ne treba očekivati veći rast kamatnih stopa, čak i ako bi Evropska Centralna banka povećavala restriktivnost svoje monetarne politike“, procenjuju u NBS.

Uticaj na osiguravajuću kompaniju Sogaz

Osiguravajuća kuća Sogaz Novi Sad, je domaća kompanija koja posluje u Srbiji, organizovana kao akcionarsko društvo čiji su akcionari „Osiguravajuće društvo gasne industrije“ Moskva, sa učešćem od 51 odsto i Javno preduzeće „Srbijagas“ iz Novog Sada, sa učešćem od 49 odsto.

„Ta kompanija investirala je u hartije od vrednosti koje izdaje država Srbija, kao i u depozite na računima poslovnih banaka čije je sedište u Srbiji, pri čemu kompanija nije investirala sredstava u inostranstvu. Preuzete rizike kompanija reosigurava kod dva domaće kompanije za reosiguranje“, navode u NBS.

Centralna banka ističe da neprekidno i u svim okolnostima pažljivo prati i analizira situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i međunarodnom tržištu.

„Kao i do sada, NBS ostaje odlučna da i u uslovima pojačane geopolitičke neizvesnosti preduzme sve potrebne mere u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti. Dinarski i devizni depoziti klijenata u bankama, u skladu sa odredbama Zakona o osiguranju depozita, osigurani su do iznosa od 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti“, navode u NBS.

Takođe, podsećaju da je NBS 27. februara dala prethodnu saglasnost Agroindustrijskoj komercijalnoj banci AIK banci, za sticanje direktnog 100 odsto vlasništva u banci Sberbank Srbija.  

ECB: SBERBANK EUROPE PRED „BANKROTOM“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.