Srbija

04.03.2022. 10:12

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Vlada ograničila cenu gasa i najavila subvencije za snabdevače

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenom ograničenju cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa. Mera je doneta kako bi se...

Pixabay

Srbija

04.03.2022. 10:12

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenom ograničenju cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji. 

Mera je doneta kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje tržišta Srbije usled globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi. 

Vlada navodi da je bilo neophodno da se energetskim subjektima, koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine. 

Takođe, Vlada navodi da je bilo je neophodno obezbediti i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na novembar 2021. godine.

„Ti energetski subjekti prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene koja je bila tog meseca“, navodi Vlada u saopštenju.

Gasna kriza u Srbiji: Samo da prođu izbori
Distributeru gasa stigao novi softver, potrošačima pogrešna kamata

Energetski subjekti imaju pravo na nadoknadu razlike u ceni između cene po kojoj je prirodni gas nabavljen iz uvoza ili proizveden u Srbiji i osnovne cene, za količine prirodnog gasa nabavljene iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, a koji je prodat snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima, počev od 1. decembra 2021. godine.

Sredstva za isplatu po osnovu ostvarenog prava na nadoknadu razlike obezbeđuju se iz budžeta Srbije, a izuzetno Vlada može da, na predlog ministarstva nadležnog za poslove privrede, odluči o drugačijem načinu ostvarivanja prava na nadoknadu razlike u ceni . 

Subvencije će da dodeljuje ministarstvo nadležno za poslove privrede na osnovu prethodne saglasnosti Vlade i u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta Srbije, piše u Uredbi. 

Vlada će, kako piše u Uredbi, obrazovati Кomisiju za evidentiranje i odobravanje sredstava za nadoknadu razlike u ceni. 

Osnovna cena prirodnog gasa je jedinična cena prirodnog gasa iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji koja se koristi za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima i obrazuje se u visini prosečne jedinične cene prirodnog gasa za mesec novembar 2021. godine izražene u dinarima po metru kubnom. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.