Srbija

14.03.2022. 12:56

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Rani javni uvid regulacije Kalenić pijace trajaće do kraja marta

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda oglasio je rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije pijace Кalenić na Vračaru. Planom se određuju uslov za rekonstrukciju i izgradnju pijace,  pre...

Printskrin/Plan detaljne regulacije pijace Kalenić, Elaborat za rani javni uvid

Srbija

14.03.2022. 12:56

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije pijace Кalenić na Vračaru u Beogradu.

Planom se određuju uslovi za rekonstrukciju i izgradnju pijace, preispituju saobraćajni pristupi i način rešavanja parking-mesta.

Granicom plana je obuhvaćen deo teritorije gradske opštine Vračar na površini od oko četiri hektara.

U pitanju je blok oivičen ulicama Maksima Gorkog, Njegoševe, Кursuline i delom saobraćajne mreže. 

NOVA REKONSTRUKCIJA KALENIĆA, TREBALO DA BUDE ZAVRŠENA JOŠ 2018.

Najveći deo bloka koji je predmet ovog plana zauzima pijaca Kalenić, oko jedan hektar (između ulica Maksima Gorkog, Njegoševe i Viške). 

Planom je, dodaje se u elaboratu, predviđeno formiranje građevinske parcele pijace Кalenić.

Postojeća parcela proširiće se za oko jedan metar ka ulici Maksima Gorkog u odnosu na građevinsku parcelu definisanu planom generalne regulacije.

U okviru pijace se nalaze zidani objekti kao što su mlečna hala sa lokalima, ulazne kapije sa lokalima prema ulicama i montažni prizemni lokali orijentisani prema obodnim ulicama i ka unutrašnjosti pijace. U središnjem delu su tezge za prodaju voća, povrća, cveća i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Proširenje je, kako piše, proizašlo iz „potrebe da se sačuvaju postojeći objekti pijace, renovirani lokali i mlečna hala“. 

Beogradske pijace traže obezbeđenje za 150 miliona dinara

Navodi se da je zatvorenu pijacu moguće organizovati u rekonstruisanim postojećim i objektima koji su izgubili prvobitnu namenu. 

„Postojeći objekti se mogu zadržati, zameniti novim ili ukloniti. Moguća je rekonstrukcija i tekuće održavanje postojećih objekata“, piše u elaboratu.

Intervencije i konačni kapaciteti biće, kako se navodi, definisani u toku izrade Nacrta plana detaljne regulacije u saradnji sa nadležnim institucijama. 

Beogradske pijace: Planiraju se podzemne garaže, liftovi…

U planu piše i da je saobraćajna površina u okviru Viške ulice planirana sa vezom prema Кursulinoj ulici i javnom podzemnom garažom. 

Prema planu generalne regulacije mreže javnih garaža, na poziciji postojećeg parkirališta „Viška“ planirana je podzemna javna garaža u okviru zelenih pijaca. 

Planirana garaža ima minimum jednu etažu, kapaciteta minimalno 360 parking mesta (720 u dve etaže), sa dva pristupa iz Njegoševe. Garaža je organizovana tako da sa 360 mesta zadovoljava potrebe pijace, a preostalih 360 su namenjeni isključivo za javnu garažu. 

Pristupe planiranoj garaži moguće je organizovati iz Njegoševe ulice i Nove 1, što će biti definisano tokom izrade Nacrta plana detaljne regulacije.

Rani javni uvid trajaće do 28. marta. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.