Srbija

21.03.2022. 13:55

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

#Izbori2022: Dveri obećavaju smanjenje poreza na zarade, brigu o porodici

Foto: Dveri

Srbija

21.03.2022. 13:55

Srpski pokret Dveri, koji na izbore izlazi sa izbornom listom „Boško Obradović – Srpski pokret Dveri- POKS- Miloš Parandilović- Patriotski blok za obnovu kraljevine Srbije, ponudio je 55 mera za poboljšanje života u Srbiji u predizbornom programu. U najvažnije stavke u njihovom paketu ekonomske politike navodi se smanjenje poreza na zarade i druge poreske olakšice za domaće preduzetnike.

Ekonomija

Ostale ekonomske mere Dveri tiču se: preusmeravanja subvencija za strane firme u podršku domaćoj privredi i poljoprivredi, formiranja državne Razvojno-investicione i izvozne banke, obnove domaće industrije, poljoprivredne mehanizacije, naučno-tehnološki razvoj kao jedan od prioriteta, reindustrijalizacija Srbije i zamena uvoza domaćom proizvodnjom zasnovana na „savremenim informacionim tehnologijama“.

Takođe predlažu da obaveza poslodavca bude da potpiše kolektivni ugovor sa zaposlenima, posebno u sferi bezbednosti i zdravlja na radu i da se povećaju kazne za rad na crno i neprijavljivanje radnika.

U oblasti porodične politike Dveri ističu da je potrebno formiranje Ministarstva za brigu o porodici u Vladi Srbije, zakon o zaštiti prezaduženih porodica, poreska reforma „u cilju smanjenja poreza na zarade i poreza na imovinu prilikom stupanja u brak i prema broju članova porodice“.

“Podrška ženama i muškarcima da usklade roditeljstvo i karijeru, između ostalog i kroz uvođenje prilagođenog radnog vremena. Strogo kažnjavanje poslodavaca za otpuštanje trudnica ili uslovljavanja žena da ne smeju da ostanu u drugom stanju ako žele da dobiju ili zadrže posao. Obavezni sistematski pregled za sve građane Srbije jednom godišnje i bolja zdravstvena zaštita žena”, navodi se u Proglasu Dveri. 

Ostale mere iz oblasti porodične politike su: posebna pomoć ženama-preduzetnicima i ženama na selu, majčinske privilegije za trudnice i porodilje, pomoć samohranim majkama i očevima, staračkim i samačkim domaćinstvima, i mladim bračnim parovima.  Overena zdravstvena knjižica i pravo na zdravstvenu zaštitu za svakog građanina Srbije. Besplatni vrtići, udžbenici, užina i ekskurzije za siromašnu decu, kao i stipendiranje studenata iz siromašnih i porodica sa više dece, navodi se u paketu mera srpskog pokreta Dveri. 

„Novi ekonomski dogovor“: Kako Srbija za 15 godina da dostigne Češku

Poljoprivreda i ekologija

U oblasti poljoprivrede Dveri navode formiranje Agrarne banke Srbije i obnova poljoprivredno-industrijskih kombinata i prehrambeno-prerađivačke industrije, zatim dodelu 10.000 evra bespovratno za porodice koje žele da se vrate na selo i bave poljoprivredom.

Smanjenje akciza na gorivo i regres za gorivo za poljoprivrednike, zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, zabrana uvoza, prometa i proizvodnje GMO, reonizacija poljoprivredne proizvodnje i uvođenje najniže garantovane cene otkupa poljoprivrednih proizvoda, piše na sajtu Dveri. 

U oblasti ekologije zalažu se za stroge kazne za svako ugrožavanje životne sredine, zabrana izgradnje derivacionih mini-hidrocentrala na rečnim tokovima, koje su veoma štetne po životnu sredinu a njihov doprinos proizvodnji električne energije zanemarljiv.

Pravosuđe i pravda

Među merama koje se odnose na uređenje pravosuđa Dveri se zalažu da se donese Zakon o ispitivanju porekla imovine svih političara i tajkuna od 1990. do danas i oduzimanje nezakonito stečene imovine, za ukidanje nepravednog sistema javnih izvršitelja i uvođenje novog, pravednijeg sistema naplate dugovanja, smanjenje javnobeležničkih tarifa.

Dodatno oporezivanje svih banaka u Srbiji, prebacivanje svih kredita indeksiranih u stranim valutama u dinare i zabrana valutne klauzule. Preispitivanje svih diploma i doktorata zaposlenih u javnom sektoru, ukidanje bespotrebnih državnih agencija i smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru”, navodi se u paketu mera. 

Osim toga, zalažu se za reviziju svih pljačkaških privatizacija, posebno koncesija na izvorišta pijaće vode i ruda, kao i zabranu prodaje prirodnih bogatstva i strateških privrednih resursa u većinsko vlasništvo stranaca.

Pooštravanje kazni do maksimuma za trgovinu drogom i pedofiliju, stroga kontrola i kažnjavanje zloupotreba i nasilja nad decom na internetu”, ističe se u merama iz oblasti pravosuđa i pravde. 

Socijalne mere

U oblasti socijalnih mera, Dveri se zalažu da se radno vreme generalno prilagodi porodičnom životu (7-15 časova), za isplatu oduzetih delova penzije penzionerima u Srbiji, ukidanje kaznenih penala za prevremeni odlazak u penziju, osnivanje državnog budžetskog radničkog fonda za neisplaćene zarade i nepovezan radni staž. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.