Srbija

23.03.2022. 10:07

Danas online

Autor: Nova Ekonomija

Banatski poljoprivrednici najavili protestnu vožnju do Predsedništva Srbije

Foto: Pixabay

Srbija

23.03.2022. 10:07

Savez udruženja poljoprivrednika Banata održaće protestnu vožnju do Predsedništva Srbije utorak, 29. marta, prenosi Danas online. Poljoprivrednici se bune zbog toga što im Vlada Srbije nije ispunila zahteve i olakšala poslovanje, ugroženo rastom cena goriva i đubriva.

„Poljoprivrednici će pokušati traktorima da dođu do svog cilja, do centra Beograda i predsedništva, u znak protesta zbog zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda i svih ostalih zahteva„, rekao je Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljorpivrednika Banata. 

On podseća da su te zahteve u poslednjih mesec dana pokušavali da reše u pregovorima sa Vladom i predsednikom Srbije.

Poljoprivrednici planiraju da se u utorak, 29. marta okupe oko 10 časova u Čenti, kod mosta, gde očekuju blokadu puta. Dodaju kako očekuju ozbiljne opstrukcije jer ni jedna vlast ne voli da im proizvođači hrane dođu na vrata.

„Nikada nisu hteli da nas puste da dođemo do Beograda, pa tako i sada očekujemo blokadu puta i mosta. Ni sa ovima ni sa drugima nismo uspevali“, kaže Kleut.

„Zabrana izvoza žitarica ugrožava egzistenciju poljoprivrednika“
Poljoprivrednici traže hitno smanjenje akcize na gorivo

On podseća da se jednom prilikom ispred zgrade SIV-a okupilo nekih 200 traktora u vreme demokratske vlasti.

„Ne računam one koji su u dogovoru sa vlašću ulazili u prestonicu. Nama je cilj da svi dođemo u Beograd i iskažemo naše nezadovoljstvo a političke igre sa puštanjem nekolicine traktora, to nas ne interesuje“, objašnjava Kleut.

Prema njegovim rečima, važno je da se ispune njihovi zahtevi zbog održivosti proizvodnje i opstanka poljoprivrednih proizvođača. On je pozvao sve poljoprivrednike u zemlji da se pridruže tom protetsu.

Kleut je u nedavnom razgovoru za Novu ekonomiju rekao kako zabrana izvoza žitarica ugrožava egzistenciju poljoprivrednika u Srbiji.

Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Savez udruženja poljoprivrednika zapadne Srbije tražili su ukidanje akcize na euro dizel i veće subvencije, od 200 evra po hektaru.

Zahteva se i redovna i brza isplata svih neisplaćenih i budućih subvencija u roku od 45 do 60 dana od podnošenja zahteva.

Pljoprivrednici su tražili i regulisanje uvoza smrznutog mesa iz inostranstva i nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.