Srbija

01.04.2022. 12:07

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Teški dani za proizvođače jabuka: U magacinima čeka 250.000 tona

Foto: Pixabay

Srbija

01.04.2022. 12:07

Srbija je prošle godine izvezla 180.000 tona jabuka na rusko tržište ostvarivši devizni priliv od oko 90 miliona dolara, ali zbog trenutnih ratnih sukoba u Ukrajoni i otežanog transporta domaći proizvođači su primorani da traže nova tržišta. Predsednik Asocijacije proizvođača jabuka „Serbia Does Apples“ Gojko Zagorac uz ogromne probleme izvoz za Rusiju i dalje opstaje, ali su moguća i nova tržišta u pojedinim zemljama Evropske Unije, Velikoj Britaniji, Bliskom i Dalekom istoku, Indiji, pa i Egiptu.

Prema rečima Gojka Zagorca, godišnja proizvodnja jabuka u Srbiji iznosi između 500 i 550 hiljada tona. Trenutne zalihe iznose oko 40 odsto, odnosno 200 do 250 hiljada tona, najviše sorte „ajdared“ i „zlatni delišes“, koje se najviše plasiraju rusko tržište.

„Srbija je u velikom problemu kada je izvoz jabuke u pitanju, jer je najveće izvozno tržište za jabuke upravo Ruska Federacija, koja se nalazi u već poznatoj situaciji. Zbog novonastalih okolnosti, sezona jabuke će se produžiti do jula ili avgusta, jer je ima dosta na zalihama, ali se još uvek ne zna hoće li to uticati na cenu“, upozorava Zagorac. 

On dodaje da je o sledećoj sezoni još rano govoriti, ali da, ako iz bilo kog razloga dođe do poremećaja u Poljskoj i Italiji koje su najveći prozvođači jabuka u Evropi, to će se svakako preliti na sva ostala tržišta.

Svaka peta jabuka u Srbiji Ajdared

„Kada su nova tržišta za plasman jabuke u pitanju, mi smo počeli da ih tražimo još pre nekoliko godina, jer je postojala opasnost da rusko tržište postane prezasićeno, pošto su tamo zasađeni brojni moderni voćnjaci, a i počeli su da uvoze jabuke iz okolnih zemalja, kao što su Moldavija, Iran i Turska“, kaže Zagorac za RTS.

Na tržište Bliskog istoka u sezoni 2018/2019. godine, Srbija je izvezla oko 3.000 tona jabuka, dok je ove sezone izvoz bio 15.000 tona, a sličan rast imaju i tržišta Velike Britanije i Dalekog istoka.

Sa početkom izvoza u Indiju je 2020. godine izvezeno 780 tona jabuka a ove sezone, zaključno sa februarom, oko 2.500 tona, što je preko tri puta više. Međutim plasman za udaljena tržišta, donosi problem u održavanju kvaliteta jabuke, koja na primer do Indije treba da putuje 35 do 40 dana.

Digitalni agronomi za jabuke: Sve je počelo od dedine priče

Zagorac objašnjava da je taj problem rešiv ako se poštuju sva pravila pakovanja i temperature u kontejnerima, a ako jabuke stignu u lošem stanju, što nije čest slučaj, to se rešava sa kupcem i trgovina se nastavlja. Ipak on naglašava kako je osnovni uslov da se iz Srbije šalje kvalitetnija roba.

„Našim voćarima i dalje je najvažnije da proizvedu što više jabuka prvog kvaliteta i da ih plasiraju po što višoj ceni“, zaključio je Zagorac.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.