Srbija

01.04.2022. 16:10

Autor: Nova Ekonomija

„Resavica“ jedan od najvećih korisnika subvencija

Pixabay

Srbija

01.04.2022. 16:10

JP PEU „Resavica“ je tradicionalno jedan od najvećih korisnika subvencija iz budžeta i godišnje dobija oko 4,8 milijardi dinara. Deo Javnog preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ je i rudnik „Soko“ u kojem se u petak dogodila nesreće u kojoj je nastardalo osam rudara. 

U Zakonu o budžetu za 2022. godinu za „Konsolidaciju poslovanja JP PEU Resavica“ namenjeno 4.765.654.000 dinara. 

Država već deceniju i po planira restrukturiranje Resavice, ali praktično ništa nije urađeno, i to će se nastaviti sve dok se za te rudare ne nađe alternativno zaposlenje, pisala je Nova ekonomija.

Vlasti u Srbiji obećale su MMF-u dalju implementaciju akcionog plana koji predviđa zatvaranje nekoliko neodrživih rudnika uglja Resavica, navodi se u pregledu ove finansijske organizacije objavljenom krajem godine. 

Narodna banka Srbije objavila je u januaru 2022. spisak 100 preduzeća sa najvećim blokadama računa na kraju 2021. godine. 

Od javnih preduzeća JP „PEU Resavica“ u blokadi je 3.260 dana, dok iznos blokade ovog javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja iznosi 1,2 milijarde dinara. 

Resavica je formirana 1992. objedinjavanjem devet rudnika uglja sa podzemnom eksploatacijom u jedinstveno preduzeće za proizvodnju uglja podzemnom eksploatacijom na teritoriji Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.