Svet

04.04.2022. 11:50

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Inflacija u evrozoni 7,5 odsto – rastu troškovi energije

euros Pixabay

Svet

04.04.2022. 11:50

Godišnja inflacija u evrozoni, prema očekivanjima, iznosiće 7,5 odsto u martu 2022. godine, pokazuje fleš procena Eurostata. 

Analizirajući glavne komponente inflacije, očekuje se da energenti imaju najveću stopu rasta, 44,7 odsto. 

Energenti su, prema očekivanjima, imali najveći uticaj na inflaciju u evrozoni. Godišnja stopa rasta troškova energije u martu će biti 44,7 odsto, dok je u februaru stopa rasta energije bila 32 odsto. 

Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord

Sledi hrana, alkohol, i duvan čije su cene godišnje povećane pet odsto, neenergetska indsutrijska dobra sa sa rastom od 3,4 odsto u martu i  usluge 2,7 odsto. 

U februaru je godišnja inflacija u evrozoni iznosila 5,9 odsto, dok je u Evropskoj uniji februarska inflacija bila 6,2 odsto.  Godišnja inflacije u evrozoni u januaru je iznosila 5,1 odsto u januaru 2022. godine, a u Evropskoj uniji 5,6 odsto. 

Invazija Rusije na Ukrajinu izazvala je novi talas ekonomske nesigurnosti. Evrozona je, kako bi kaznila Rusiju zbog invazije, preuzela neke od mera bez presedana (na primer blokiranje prodaje luksuznih dobara). Sa druge strane, ekonomske mere usmrene protiv Rusije ostavljaju posledice i na samu evrozonu. 

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard navela je prošle nedelje da će tri faktora verovatno dovesti do rasta inflacije.

Prema njenim rečima, cene energije ostaće visoke duže vremena, pritisak na cene hrane će se verovatno povećati, a uska grla u proizvodnji će opstati u nekim sektorima. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.