Srbija

05.04.2022. 14:17

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Šifre za plaćanje preko interneta hakerima na izvolte

Foto: Pixabay

Srbija

05.04.2022. 14:17

Najveći broj korisnika interneta je upoznat sa bezbednosnim rizicima, pokazalo je istraživanje Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Ipak, ljudi u Srbiji su slabo upoznati sa rizicima kojima ih izlaže takozvano „kidnapovanje“ internet domena.

„Zahvaljujući preusmeravanju saobraćaja na lažni sajt identičnog izgleda, veliki broj internet korisnika hakerima ostavlja svoje kredencijale (korisnička imena i šifre) za pristup servisima banaka ili drugim servisima za poslovanje na internetu“, podsećaju iz RNIDS-a.

Čak 27 odsto ispitanika priznaje da ne zna ništa o „kidnapovanju“ domena, naglašava se u saopštenju i dodaje da je to i do 10 puta veći procenat nego kod nekih drugih bezbednosnih rizika.

Kako se naglašava, „kidnapovani“ domen je ozbiljna pretnja za sve korisnike interneta, jer su ugroženi i vlasnici sajtova na takvim domenima, kao i njihovi korisnici.

Godišnje se izvrši na stotine miliona uspešnih napada na domene, koji preusmeravaju ka serverima i servisima koje kontroliše napadač, naglašava se u saopštenju.

Pored sajtova, tim mogu da budu pogođeni i servisi elektronske pošte, kao i svi drugi internet servisi povezani sa „kidnapovanim“ domenom i to često dovodi do krađe osetljivih poslovnih i privatnih podataka.

Čak i internet radnja mora da se zaključava
Kako da internet postane bezbedno i korisno mesto za vaše dete?

Analize su pokazale da „kidnapovani“ domeni nisu imali aktivnu nijednu vrstu zaštite, što ih je činilo lakim plenom za napadače.

„RNIDS svim registrantima .rs i .срб domena nudi tri vrste zaštite. Dve osnovne, koje zadovoljavaju potrebe najvećeg broja korisnika, ne naplaćuje“, dodaje se u saopštenju.

Kako se dodaje, svega 4,6 odsto ispitanika ne zna ništa o virusima, 2,7 odsto ne zna ništa o prevarama, a 4,9 odsto o krađama podataka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.