Srbija

05.04.2022. 17:02

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Od haljine do boje cipele: Evo kako će se oblačiti prosvetni inspektori

Pixabay

Srbija

05.04.2022. 17:02

Bež mantili, teget haljine, marame u pastelnim bojama i kožne bež cipele za žene. A za muškarce teget odelo, svetlo siva košulja i kožne cipele. Ministarsvo prosvete donelo je Pravilnik o službenoj odeći i obući republičkog prosvetnog inspektora. 

Pravilnik, koji je objavljen u Službenom glasniku, propisuje izgled, delove i način korišćenja službenog odela i obuće republičkog prosvetnog inspektora. 

Službenu odeću republički prosvetni inspekor je dužan da koristi za „obavljanje poslova u inspekcijskom nadzoru“, a obavezno za vreme „obavljanja inspekcijskog nadzora kod nadziranog subjekta“, piše u Pravilniku.

U Planu javnih nabavki Ministarstva prosvete za drugi kvartal 2022. godine predviđena je i „nabavka službene odeće za potrebe Sektora za inspekcijske poslove“ (procenjena vrednost je 1,5 miliona dinara). 

Bež manitli, teget odela i haljine

Službena odeća i obuću podeljena je na žensku i mušku, a potom na letnju i zimsku odeću. 

Ženska letnja službena odeća i obuća obuhvata: mantil ili jaknu (standardnog kroja, u bež boji), ženski kostim sa suknjom i/ili ženski kostim sa haljinom (standardnog kroja, u teget boji), košulju kratkih rukava (svetlo plave ili u bež boji), haljinu tri četvrt rukav svetlo plave ili u bež boji, standardnog kroja, maramu u pastelnim bojama i cipele izrađene od kože u bež boji.

Muška letnja službena odeća i obuća obuhvata:  mantil ili jaknu (standardnog kroja, u bež boji), muško odelo (standardnog kroja u teget boji), košulju dugih rukava (u svetlo plavoj ili u bež boji), cipele (izrađene od kože). 

Ženska zimska službena odeća i obuća obuhvata: kaput ili jaknu za zimu od kože ili štofa (u crnoj ili tamno sivoj boji),  ženski kostim sa suknjom i/ili ženski kostim sa haljinom (standardnog kroja, u tamno sivoj boji),  košulju dugih rukava ( u svetlo sivoj boji), haljinu dugih ili tri četvrt rukava (u sivoj boji, standardnog kroja),  ešarpu (u crvenoj boji), čizme izrađene od kože (u crnoj boji) i zimsku kapu i rukavice.

Muška zimska službena odeća i obuća obuhvata: kaput ili jaknu za zimu od kože ili štofa (u crnoj ili tamno sivoj boji),  muško odelo (standardnog kroja, u tamno sivoj boji),  košulju  (u svetlo sivoj boji),  čizme (izrađene od kože),  zimsku kapu i rukavice.

Prema službenoj odeći i obući treba da se odnosi „pažljivo i odgovorno“ i tako da „ne menja propisani izgled delova službene odeće“, piše u Pravilniku. 

Pravilnik propisuje da se službena odeća i obuća koristi najduže dve godine osim kaputa i jakne – oni mogu da se koriste najduže četiri godine, odnosno dok su u funkcionalnom stanju i ako estetskim izgledom „ne narušavaju ugled organa državne uprave“.

DOSIJE Koliko nas je koštala online škola

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.