Srbija

08.04.2022. 12:21

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Škole obeležavaju Dan sećanja na Dositeja Obradovića

Foto: Wikipedia/Dositej Obradović, porteret autor slikar Novak Radonić

Srbija

08.04.2022. 12:21

Škole u Srbiji obeležiće Dan sećanja na dositeja Obradovića, od 11. do 15. aprila, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Taj datum je izabran jer je u srpskoj istoriografiji jedini relevantan datum koji se odnosi na Dositeja Obradovića i za koji se zna da je pouzdan.

Dan sećanja na Dositeja Obradovića ove školske godine nalazi se u kalendaru važnih datuma koji se obeležavaju u školama.

Školama je predloženo da u radnoj nedelji od 11. do 15. aprila planiraju aktivnosti i sadržaje kojima bi se učenici upoznali ili podsetili na ime i dela srpskog ministra prosvete.

Među predloženim Dositejevim delima su, sa kojima đaci mogu da se upoznaju su: Basne, delovi Pisma Haralampiju, odlomci Života i priključenija, kao i kritički delovi Sovjeta zdravago razuma.

Na inicijativu Zadužbine Dositej Obradović, kao Dan sećanja izabran je datum smrti dositeja Obradovića, 10. april (po starom kalendaru 28. mart).

Metla ili dnevnik, svejedno je

Dimitrije Dositej Obradović je rođen 1739. (ili 1742. godine) u banatskom rumunskom selu Čakovu, blizu Temišvara.

Bio je srpski filozof, prosvetitelj, reformator i najveći srpski književnik 18. veka, ali i najznačajniji zastupnik prosvetiteljskih ideja među svim Južnim Slovenima.

Između ostalog, tvorac je i ideje da se piše na narodnom jeziku kako bi knjige bile razumljive svima koji tim jezikom govore.

Isticao je značaj vrlina i vrednosti kao što su dobrota, dobročinstvo, ljubav, trpeljivost, prijateljstvo, poštovanje i saradnja.

Na sajtu Zadužbine Dositej Obradovića, nastavnici i učenici mogu videti više informacija o Dositejevom životu i delu, kao i o radu Zadužbine, navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.