Srbija

08.04.2022. 14:06

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Zaposleni u sistemu socijalne zaštite dobiće po 10.000 dinara

Pixabay

Srbija

08.04.2022. 14:06

Zaposleni u sistemu socijalne zaštite, negovateljice, spremačice, kuvarice, vaspitačice, dobiće u narednih par dana jednokratnu pomoć od 10.000 dinara. Pomoć je gostujući na RTS-u najavio predsednik Srbije Aleksandar Vućić. 

Nova jednokratna pomoć odnosi se na negovateljice, spremačice, kuvarice, odnosno na sve one u sistemu socijalne zaštite koji ranije nisu bili obuhvaćeni ovakvim davanjima. 

Predsednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Republike Srbije Mirjana Veljović poručila je da, iako je predsednik pobrojao ta konkretna zanimanja, pomoć se ne odnosi „samo“ na kuvarice, negovateljice, spremačice vaspitačice, već će je dobiti svi oni koji pomoć nisu dobili u prvoj tranši. 

„Znači svi sem zdravstvenih radnika koji su već dobili pomoć“, rekla je Veljović za Novu ekonomiju.

Koliko su stvarno plaćeni lekari

Pomoć od 10.000 dinara dobiće oko 7980 zaposlenih u centrima za socijalni rad i ustanovama socijalne zaštite, odnosno domovima za stare, domovima za lica ometena u razvoju, domovima za duševno obolela lica. 

„Zbog kovida i epidemiološke situacije do sada su pomoć dobili samo zdravstveni radnici što je izazvalo revolt, jer su svi radnici zaposleni u sistemu socijalne zaštite izneli teret epidemije korona, jer ne možete da kažete da je medicinska sestra dala svoj doprinos, a kuvarica, vešerka, spremačica, negovateljica nije“, rekla je Mirjana Veljović i dodala da se radi o sistemu koji je vrlo vezan i da „ako jedna karika iskoči sve puca“. 

Lekarima se nismo odužili za rad tokom pandemije

Sindikat se spremao na štrajk 

Sindikat je prethodno za 8. april najavljivao jednočasovni štrajk upozorenja u centrima za socijalni rad i svim ustanovama socijalne zaštite, a štrajkački zahtevi upućeni su i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić. 

Štrajk je odložen nakon započetih pregovora o štrajkačkim zahtevima sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Isplata jednokratnog iznosa kao nagrade za rad u prethodnom periodu bio je jedan od zahteva Sindikata kada je najavljivan štrajk, ali ne i jedini. 

Na listi štrajkačkih zahteva nalazi se i „hitno zapošljavanje najmanje 1000 nedostajućih radnika i njihovo raspoređivanje na prioritetna radna mesta u centre za socijalni rad i ustanove socijalne zaštite najkansije do kraja 2022. godine“.  

„Manjak radnika u sistemu socijalne zaštite je prvi i osnovni problem“, rekla je, između ostalog, Veljović za Novu ekonomiju. 

Nerešavanje problema nedovoljnog broja zaposlenih u sistemu doveo je do osipanja broja radnika, „jer radnici ne žele da trpe nehuman pritisak posla“, navodi se, između ostalog,  u dopisu koji je krajem marta upućenom premijerki i predsedniku.

„Pored odlazaka nezadovoljnih radnika i radnika koji su stekli uslov za penziju došli smo u situaciju da trenutno u sistemu fali preko 1700 ljudi, a da istem prema usvojenim standardima i odlukama Vlade treba da ima nešto preko 9200 zaposlenih“, piše u dopisu. 

Metla ili dnevnik, svejedno je

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.