Srbija

12.04.2022. 12:40

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Građani kuvaju, ali teško odolevaju „fast food“ hrani

Promo

Srbija

12.04.2022. 12:40

Čak 55 odsto građana Srbije kao dnevni obrok ima kuvanu hranu, tri do šest dana u nedelji, dok 17 odsto ima kuvani ručak svakog dana, pokazalo je istraživanje sprovedeno u okviru kampanje ZdravoRastimo, kojom kompanija Nestlé već duže od decenije pomaže roditeljima i deci da razviju zdrave navike.

„Pravim izborom hrane i formiranjem dobrih navika direktno utičemo na budućnost naše dece. Ona će biti podstaknuta da se pravilno hrane ako to vide u svojoj porodici, u dobroj atmosferi. Što su više izložena pozitivnim porukama, veće su šanse da će brže prihvatati zdrave navike i da će im one postati deo života“, ističe magistar nutricionizma, regionalni nutricionista kompanije Nestlé Adriatic, Koraljka Novina Brkić.

Anketa, koju je Nestlé sproveo u saradnjii sa agencijom MASMI, obuhvatila je gotovo 900 građana Srbije, a rezultati su pokazali da su za najveći procenat ispitanih građana zdrava ishrana i fizička aktivnost prvi i drugi najznačajniji činilac zdravog života, a slede san, dovoljno vode, dobra kontrola stresa, boravak na otvorenom i druženje.

Istraživanje je pokazalo da građani Srbije teško odolevaju brzoj hrani, svega 30 odsto ispitanika uspeva u potpunosti da je izbegne, dok 17 odsto njih priznaje da je jede svaki dan ili nekoliko puta nedeljno.

Iako stručnjaci preporučuju da decu treba uključiti u sve aktivnosti, od nabavke do postavljanja stola, anketa je pokazala da svaki peti građanin nikada ne kuva s decom, dok 40 odsto njih je reklo da to čini jednom od tri puta nedeljno.

PRODAJA ORGANSKE HRANE POVEĆANA, PROBLEMI OSTALI ISTI

Anketa je pokazala da su građani upoznati sa činjenicom da su integralne žitarice veoma zdrave i bogate dragocenim vlaknima, ali 22 odsto ispitanika ne kupuje proizvode od ovih žitarica zbog visoke cene ili zato što im ne prija ukus.

U oko dve trećine porodica s decom mlađom od 16 godina žitarice od celog zrna se jedu dva do tri puta nedeljno.

Dobar spisak za kupovinu namirnica je osnova zdravijeg životnog stila i trebalo bi da sadrži mnoštvo sezonskog voća i povrća, proizvode od celog zrna žitarica, meso, ribu, mlečne proizvode i dobre masti poreklom iz orašastih plodova i maslinovog ulja. 

Na pitanje čijim se savetima rukovode u odgoju dece, 31 odsto ispitanika se prvenstveno oslanja na lična uverenja i iskustvo, 27 odsto najviše sluša doktore i nutricioniste, a 21 odsto se oslanja na iskustva bliskih prijatelja koji imaju decu.

Kompanija Nestlé izdala je ZdravoKlopajmo tanjir pravilne ishrane, koji prikazuje odgovarajuće količine svake grupe namirnica, kao i ZdravoKlopajmo kuvar kao inspiracija roditeljima kako na lagan način mogu pripremiti izbalansiran obrok zajedno sa decom. 

U poslednjih 10 godina, kroz edukativni program ZdravoRastimo je, uz podršku Saveza za školski sport Srbije i posvećenih nastavnika iz stotinak škola, prošlo više od 100.000 osnovaca. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.