Srbija

12.04.2022. 13:46

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Pada cena bagremovog meda, u Srbiji i dalje najskuplji

Foto: Pixabay

Srbija

12.04.2022. 13:46

Bagremovog meda na tržištu je ostalo jako malo, ali mu pada cena, pre svega zbog pada tražnje saopštio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Ipak, Srbija je i dalje svetski rekorder sa otkupnom cenom od 7,1 evra.

Razlozi za pad cene su ratna krize u Ukrajini, opšti poremećaja tržišta, kao i smanjenje kupovne moći stanovništva u Evropskoj uniji. 

U SPOS-u navode kako se nadaju da taj trend neće biti dugotrajan.

Kako se dodaje, prema podacima Pčelarskog saveza Mađarske, trenutna otkupna cena bagremovog meda u toj zemlji je 6,3 evra, a kod pčelara na zalihama ima još oko 4000 tona meda.

Međutim, tražnja za bagremovim medom najslabija u poslednjih par meseci.

„Podsećamo da je u ranijem periodu maksimalna otkupna cena u Mađarskoj iznosila 6,7 evra. Tako je Srbija, odnosno Pogon ‘Naš med’ i dalje svetski rekorder sa otkupnom cenom od 7,1 evra za kilogram bagremovog meda, a videćemo koliko još dugo ćemo moći da je održimo“, dodaje se u saopštenju. 

Iskusni pčelari savetuju kako početi biznis u Srbiji
Pčelari uskoro dobijaju digitalnu mapu pčelinjaka

Poliflornog meda, odnosno livadskog meda, kako se podseća, više skoro i da nema na tržištu, pa se očekuje stabilizacija cene u narednih mesec dva, ako se tražnja održi.

SPOS-ov pogon ‘Naš med’ trenutno pregovara za cvetni med do cene od 3,25 evra za kilogram, koliko bi pčelar potencijalno ukupno dobio za kilogram meda kada se sabere otkupna cena i PDV (porez na dodatu vrednost) nadoknada.

„Videćemo da li će pregovori uspeti, ali u ovakvoj tržišnoj situaciji konačno se otvara izvesna šansa za konkurentnu cenu našeg cvetnog meda“, dodaje se u saopštenju.

Kako se dodaje, pčelari koji još nisu prodali cvetni med (suncokret ili bilo koji drugi), a odgovara im cena od 3,25 evra, mogu da se jave Pogonu „Naš med“ do kraja nedelje, kako bi njegova uprava znala koju količinu meda može da ponudi otkupljivačima. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.