Vesti iz zemlje

05.05.2022. 14:20

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

M3: Povezivanje gejminga i matematike

Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Maj mesec matematike (M3)  ove godine povezuje matematiku i gejming, a kroz niz interaktivnih izložbi, radionica, i predavanja od 10. do 31. maja svi zainteresovani će dobiti odgovor na pitanje „da li su igre ipak više od igre“.

„M3 će se odvijati kroz različite formate: interaktivne izložbe, matematičko-dramske radionice, eksponate, i predavanja“, rekla je koordinatorka manifestacije M3 Danijela Vučićević na konferenciji u Naučnom klubu Beograd. 

Ovogodišnji M3 ogranizuju Centar za promociju nauke, Matematički institut SANU i Nordeus fondacija. 

Početna ideje bila je kako da se kroz igru matematika približi deci, kaže Miloš Đuričanin iz Nordeus fondacije (koja je novi partner manifestacije) i dodaje da je prethodnom periodu pokrenut veći broj konkursa koji su vodili do manifestacije koja počinje naredne nedelje. 

Jedan od konkursa je i Mejker spejs program u kojem je 28 dece iz različitih delova Srbije osam nedelja pravilo svoje igre istražujući različite oblasti matematike, rekao je Đuričanin.

Majskom programu prethodio je i konkurs (EduGejming) čija je ideja bila da podstakne nastavnike raznih predmeta, a ne samo matematike, da zajedno sa svojim učenicima osmisle edukativnu igru za svoju nastavu. 

Đuričanin je najavio i dve izložbe u Silosima u Beogradu (koje se otvaraju 10. maja): jedna će pratiti istoriju razvoja igara, a druga je posvećana procesu razvoja jedne video igre, od ideje do planiranja i lansiranja. 

Treća izložba, koja će biti održana u okviru manifestacije, otvara se 12. maja u Galeriji nauke i tehnike SANU i posvećena je matematičarima koji su živeli i školovali se u Beču tokom 19. veka, nastanku modernog matematičkog obrazovanja, prvim udžebenicma. 

Foto: Nova ekonomija, Paola Felix Meza (Miloš Đuričanin, Svetlana Milinković)

„Tetris iz moje mašte“

Na glavnom programu u Silosima biće i cela jedna soba posvećena tetrisu gde će posetioci moći da se upoznaju sa samom istorijom tetrisa, kaže Svetlana Milinković iz Playstudios-a, firme koja je dobila prava da razvija sve mobilne proizvode za tetris. 

Ona je najavila i dve kategorije umetničkog konkursa, jedan za je za osnovne i srednje škole „gde će moći da izmaštaju svoj tetris i svoje figurice u tetrisu“, a drugi za fakultete i mlade do 30 godina koji takođe mogu da „slože svoje kockice i podele kako je tetris uticao na njihove živote“. 

„Svi tu radovi biće izloženi, a nagrade dodeljene na kraju samog meseca matematike“, rekla je Milinković. 

Gejming vikend i Gejm džem

Tokom vikenda (od 27.do 30. maja) u Dorćol placu će biti organizovan Gejm džem gde će 12 ekipa u periodu od 48 sati razvijati igre uživo uz pomoć mentora. 

Na kraju Gejm džema, 29. maja posetioci će prisustvovati predstavljanu svih napravljenih igara i odabiru najboljih. 

Foto: Nova ekonomija, Paola Felix Meza (Danijela Vučićević, Miloš Đuričanin)

Šta je „Matema teatar“?

Matematičko pozorište u kome u malim interaktivnim predstavama deca ravnopravno učestvuju sa velikim imenima nauke, baratajući naučnim pojmovima.

Program MatemaTeatar izvodiće se u Silosima na tri scene: Arhimed i Hipatija, Pitagora i Pčele u mehurima, svake srede i petka od 11.30 do 13.30, kao i svake subote od 17.00 do 18.30. (radnim danima za školske grupe, dok je vikendom moguća i individualna prijava).

Ove godine i „putujući autobus“

Po prvi put u okviru manifestacije biće organizovan Naučni karavan, osmišljen kao putujući autobus, koji će učenicima, nastavnicima, studentim, a i profesorima iz 15 gradova širom Srbije omogućiti jednodnevnu posetu kako bi se podstakla vršnjačka edukacija, participativnost, međugeneracijsko učenje i otvoren način razmišljanja.

Maj mesec matematike otvoriće Ansambl za eksperimentalnu muziku Udruženja Zabuna 10. maja u 19 časova u Silosima. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.