Svet

18.05.2022. 10:12

Capital.ba

Autor: Nova Ekonomija

Andrićgrad poslovao sa gubicima

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Svet

18.05.2022. 10:12

Turistički kompleks Andrićgrad u Višegradu imao je najlošiju poslovnu godinu od osnivanja i pored povećanog broja turista koji su ga posetili prošle godine, piše Capital.ba. Kako se navodi, uprava tog preduzeća prijavila je gubitak od 216.460 i prihode od 704.469 konvertibilnih maraka.

Prošle godine, za razliku od prethodnih, to preduzeće nije dobijalo pomoć od Vlade Republike Srpske, ali je imalo veći broj posetilaca.

Kako se dodaje u saopštenju Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, loš poslovni rezultat Andrićgrada, koji se tokom prošle godine suočavao i sa blokadama računa zbog kašnjenja u plaćanju obaveza, posledica je pandemije.

Iz Ministarstva dodaju kako će Vlada RS kao većinski vlasnik preduzeća razmotriti mogućnosti unapređenja poslovanja, ali i ponude samog kompleksa.

Drumovi će poželјet’ Turaka, al Turaka nigdje biti neće
Infrastruktura: Gradimo i šta treba i šta ne treba

Prema navodima portala Capital.ba, idejni tvorac i suvlasnik Andrićgrada, reditelj Emir Kusturica, prethodnih godina je dobijao finansijsku pomoć iz projekata za koje nije mogao da konkuriše, jer za to nije ispunjavalo uslove.

Isti portal nedavno je pisao kako poslovanje Andrićgrada treba da preuzme Olimpijski centar Jahorina i da ga koristi kao deo svoje proširene turističke ponude.

Međutim, taj proces se zakomplikovao zbog nerešenih poslovnih odnosa okviru društva.

U projekat Andrićgrada do sada je uloženo 23,7 miliona maraka, od čega je Vlada Srpske izdvojila 15, Emir Kusturica pet miliona, a ostatak opština Višegrad.

Andrićgrad je osnovan 2011. godine potpisivanjem ugovora između Vlade Republike Srpske, Opštine Višegrad i Kusturičinog preduzeća Lotika.

Kasnije su se ove tri strane „raskusurale“ i vlasništvo podelile na osnovu ulaganja u kompleks.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.