Vesti iz izdanja

29.09.2018. 19:38

Autor: Jelica Stojančić Foto: ZKO

Kruzeri u luci, turisti u šetnji

Imućni i vremešni stranci u rečnom turizmu

Na šest međunarodnih putničkih pristaništa – Beograd, Novi Sad, Donji Milanovac, Sremska Mitrovica, Veliko Gradište i Golubac, ove godine pristalo je oko 700 kruzera, od toga oko 550 u Beogradu. O Beogradu imaju podeljeno mišljenje, nalaze da je lep, interesantan, ali  i da je to grad sivih fasada. Čak kažu da je Novi Sad lepši od Beograda. Večernji izlazak im se sviđa, fascinantni su im folklorni nastupi mladih nasmejanih ljudi. Krajnji utisak im je da ovde ljudi znaju da se vesele i  uživaju

Ustvari sve je počelo tako što su nam prijatelji Amerikanci javili da će brodom doputovati u Beograd. Kruzerom. Obišli su planetu uzduž i popreko i tako  nekoliko puta , što privatno što poslovno, ali im je Balkan volšebno promakao, pa su ga stavili na „bucket list“. Sleteli su u Rumuniju, ukrcali se na luksuzni brod, prošli Bugarsku, ušli u Srbiju, Hrvatsku, u Budimpešti se iskrcali, pa uhvatili avion za Pariz da se još malo nadišu Evrope, pa da odu kući.

Beograd je prijatan grad al’ su saobraćajne gužve dominantan problem, ocenili su muški prijatelji, a ženama je u nekim delovima ličio na Njujork, što mi nikako nije jasno, ali neka im bude. Putovali su noću, danju obilazili gradove i mesta na dunavskoj obali. Susretali su se sa lokalnim stanovništvom, pričali o njihovoj  svakodnevici, snovima i nadanjima, prolazili pored fascinantne Transilvanije, ravnica susedne Rumunije, slušali o turbulentnoj istoriji Balkana.

U Beogradu su posetili Kalemgdan, Titov grob, u Memorijalnom centru postariji  čovek im je nostalgično kazivao o socijalističkoj eri pune zaposlenosti, besplatnog obrazovanja, osmočasovnog radnog vremena, garantovanih plata, pokazali su im Beograd na vodi i rekli da ima oprečnih mišljenja o projektu, videli Hram sv. Save, uveče su žurili na folklornu tačku i susret sa Romima. Jedan od Roma, sa magistraturom, koji svakako nije tipični predstavnik etničke grupe, ocenio je naš prijatelj, rekao je da Romi još nisu zadovoljni svojim životom, ali da se pod uticajem Evropske unije čine sitni pomaci i da će biti bolje. „Oni me po svojoj  muci podsećaju na naše američke domorodce, Indijance, ali ne polažu isto pravo na to da su tu bili prvi”,  ocenio je moj prijatelj Džim.

Dakle, kako je to biti putnik bele lađe na lepom plavom Dunavu? Gde počine tura, gde se završava, koliko košta, koliko traje, ko pravi programe, ko gradi luksuzne brodove sa tri, četiri, pet zvezdica….

Na šest međunarodnih putničkih pristaništa – Beograd, Novi Sad, Donji Milanovac, Sremska Mitrovica, Veliko Gradište i Golubac, ove godine pristalo je oko 700 kruzera, od toga oko 550 u Beogradu, ocenjuje Mihailo Tomić, iz agencije Oscar International. Srbiju je sa reka posetilo oko 70 hiljada turista, što je za 11 do 15 odsto više nego lane.

Početkom septembra, mediji su objavili nameru Agencije za upravljanje lukama da dogodine pored postojećih šest, otvori  još dva međunarodna putnička pristaništa – u Sremskim Karlovcima i Zemunu.

Nastavak teksta možete pročitati u 54. broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.