Srbija

02.06.2022. 14:10

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Državna revizorska institucija: Nepravilnosti u Institutu ekonomskih nauka

Foto: Nova ekonomija

Srbija

02.06.2022. 14:10

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je da je Institut ekonomskih nauka u Beogradu teško kršio obavezu dobrog poslovanja. U Izveštaju o reviziji odazivnog izveštaja utvrđeno je da direktor Instituta ima neosnovano pravo na uvećanje plate po osnovu funkcionalnog dodatka, odnosno da se dodaci isplaćuju bez pravnog osnova.

Institut nije otklonio ovu ranije otkrivenu nepravilnost, a na ovaj način se javna sredstva i dalje troše nezakonito, saopštio je DRI.

„Državna revizorska institucija sprovela je reviziju pravilnosti poslovanja Instituta ekonomskih nauka u Beogradu i uradila Izveštaj o reviziji pravilnosti poslovanja u delu koji se odnosi na javne nabavke za 2018. i 2019. godinu i ostvarivanje i raspodelu prihoda za 2019. godinu. Odgovorno lice Instituta je u ostavljenom roku dostavilo Odazivni izveštaj, u kome su iskazane preduzete mere za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti. Prilikom ocene navedenog izveštaja, Institucija je utvrdila da Izveštaj nije verodostojan“, saopšteno je na sajtu DRI.

DRI DALA PREKO 2.000 PREPORUKA U 2020. GODINI

Institucija je o teškom kršenju obaveze dobrog poslovanja obavestila Narodnu skupštinu Republike Srbije i uputila UO Instituta Zahtev za razrešenje odgovornog lica. 

Revizija Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“ 

Državna revizorska institucija je saopštila da je Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda“ u Melencima takođe teško krši obavezu dobrog poslovanja. 

„U Izveštaju o reviziji odazivnog izveštaja Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“ Melenci, po reviziji pravilnosti poslovanja u delu koji se odnosi na uvećanje plata zaposlenih u 2019. godini i javne nabavke u 2018. i 2019. godini, utvrđeno je da je nastalo teško kršenje obaveze dobrog poslovanja, jer Specijalna bolnica nije otklonila otkrivenu nepravilnost, već je i dalje nastavljeno sa preuzimanjem obaveza i izvršavanjem rashoda za usluge finansijskog savetovanja„, navodi se na sajtu DRI.

DRI NAJAVILA KONTROLU JOŠ 57 BUDŽETSKIH KORISNIKA

I nezakonito trošenje javnih sredstava, za usluge za koje su sistematizovana radna mesta i bez sprovođenja postupka javne nabavke, iako nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama, piše na sajtu DRI.

Institucija je o teškom kršenju obaveze dobrog poslovanja obavestila Skupštinu Srbije i uputila AP Vojvodini Zahtev za razrešenje odgovornog lica Specijalne bolnice.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.