Srbija

03.06.2022. 11:31

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Svetske cene hrane blago opale u maju

povrce Pixabay

Srbija

03.06.2022. 11:31

Globalne cene biljnog ulja i mlečnih proizvoda blago su opale u maju, dok su cene pšenice, pirinča i mesa živine porasle, kažu podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). 

FAO indeks cena hrane u proseku je iznosio 157,4 poena u maju, što je pad od 0,6 odsto u odnosu na april. Ipak, u odnosu na maj 2021. godine indeks je veći za 22,8 odsto. 

FAO indeks prati mesečne promene u međunarodnim cenama prehrambenih proizvoda kojima se najviše trguje.  

Indeks cena žitarica porastao je za 2.2, odsto u odnosu na mesec pre, uglavnom zbog cena pšenice, koja je inače 56,2 odsto viša u odnosu na godinu ranije. 

Pšenica je uglavnom poskupela zvog zabrane izvoza u Indiji, kao i nepovoljne situaciji u vezi sa usevima u nekim drugim zemljama izvoznicama. Takođe tu su i smanjenje mogućnosti za proizvodnju u Ukrajini. 

Svetske cene hrane u martu dostigle istorijski maksimum

Indeks cena biljnog ulja opao je za 3.5 odsto u odnosu na april, ali je i dalje značajno veći u odnosu na prošlu godinu.

Pale su cene palminog, sunckoretovog, sojinog i ulja od uljane repice. Pad cena uzrokovan delom zbog toga što je Indonezija ukinula kratkoročnu zabranu izvoza palminog ulja, ali i zbog usporena globalne tražnje za sojinim uljem i uljem od repice zbog povećanih troškova prethodnih meseci. 

Međutim, FAO indeks cena mesa je, dostigao je novi istorijski maksimum, i porastao je za 0,6 odsto u odnosu na april. Iako su globalne cene goveđeg mesa ostale stabilne, a cene svinjskog mesa pale, povećanje je uzrokovao strmi rast globalnih cena mesa od živine (ovo zbog poremećaja lanca snabdevalja u Ukrajini i nedavnih slučajeva ptičijeg gripa). 

Indek cena mlečnih proizvoda je takođe pao 3,5 odsto u odnosu na april. Najviše su pale cene mleka u prahu zbog neizvesnosti tržišta povezanih sa pandemijom koronavirusa u Kini. 

Kada se radi o cenama sireva, one zbog snažne maloprodaje i velikih tražnji restorana na severnoj hemisferi nisu značajno opale, iako je oslabljena uvozna potražnja na globalnom nivou. Pale su cene putera, jer su pojačane izvozne zalihe dovele do manje uvozne potražnje.

Da li ćemo uspeti da se izborimo sa nestašicama šećera i ulja?

FAO indeks cena šećera opao je za 1,1 odsto u odnosu na april, pošto je izuzetan usev u Indiji poboljšao izglede za globalnu dostupnost.

Slabljenje brazilskog reala u odnosu na američki dolar, zajedno sa nižim cenama etanola, takođe je pritiskao svetske cene šećera na dole.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.