Srbija

03.06.2022. 12:43

Blooomberg

Autor: Nova Ekonomija

Tesla navodno otpušta deset odsto radnika

Daniel Oberhaus/Wikimedia

Srbija

03.06.2022. 12:43

Izvršni direktor Tesle, milijarder Ilon Mask, poručio je navodno da ta kompanija treba da smanji broj zaposlenih za oko deset odsto, i dodao da ima „super loš osećaj“ u vezi globalne ekonomske situacije, navodi se u internom imejlu u koji je Rojters imao uvid. 

Mejl sa naslovom „Pauzirati sva zapošljavanja širom sveta“ poslat je u četvrtak rukovodstvu kompanije za proizvodnju električnih automobila. Predstavnici Tesle nisu odmah odgovorili na upit za komentar poslat u petak, prenosi Bloomberg

Tesla, koja fabrike električnih vozila ima u SAD, Kini i Berlinu, zapošljava oko 99.290 ljudi širom sveta, tako da bi ukidanje deset odsto radnih mesta moglo da bude jednako gubitku oko 10.000 radnih mesta.

Kompanija sa sedištem u Ostinu smanjila je početkom 2019. godine svoju radnu snagu za sedam odsto, navodeći tada da je pred kompanijom „težak put da električne automobile učini pristupačnijim za masovno tržište“.

Mask ne odustaje od Tvitera, ali nagovestio nižu ponudu

Priča o pauziranju zapošljavanja, dolazi u turbulentnom trenutku za Ilona Maska.  Akcije Tesle su pale za 22 odsto, od kako je sklopio dogovor o kupovini Tvitera, a koji je za sada u zastoju. 

Zabrinutost zbog globalne ekonomije i uticaja korona-lokdauna u Šangaju, gde Tesla ima fabriku, takođe su pogodili kompaniju, koja je ipak bolje od većine prebrodila nestašice u snabdevanju elektronskim komponentama kao što su čipovi.

Mask se takođe pridružio žestokoj debati oko povratka radnika u kancelarije, pozivajući zaposlene Tesle da se ili vrate u kancelarije ili da nađu posao negde drugo.

„Što si stariji, to tvoje prisustvo mora da bude vidljivije“, napisao je Mask. Mask je, kako kaže, živeo u fabrici toliko dugo da bi oni koji rade na prvoj liniji mogli da vide da i on radi zajedno sa njima. 

Ilon Mask zainteresovan za Minakvu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.