Srbija

13.06.2022. 13:10

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Na Kopaoniku niče još apartmana i vikendica

Foto: Wikimedia - DJUKI

Srbija

13.06.2022. 13:10

Opština Raška oglasila je javni uvid za tri urbanistička projekta kojim se planira izgradnja novih apartmana, vikendica i pansionskih objekata na Kopaoniku.

Na području urbanističke turističke zone naselja Lisina-Čajetina-Treska, kako se navodi, na površini preko 2.800 kvadrata u planu je gradnja apartmanskog turističkog kompleksa.

Urbanistički plan za taj kompleks dostupan je na sledećem LINKU.

Projektovana su dva identična objekta koji su povezani u suterenu u kojem je planirana izgradnja dva restorana.

Prizemni deo, prvi i drugi sprat, potkrovlje i visoko potkrovlje planirani su za izgradnju apartmana različitih kvadratura. U okviru kompleksa biće obezbeđen i parking prostor za 49 vozila za potrebe apartmana i restorana.

Investitor je firma Nemanja progres iz Zemuna, a autor projekta je Urbico iz Sjenice.

Hektari šume na Kopaoniku i Zlatiboru seku se zbog novih skijališta

Drugi projekat odnosi se na gradnju vikend kuća u naselju Treska. U planu je gradnja kuća kuća sa suterenom, prizemljem i potkrovljem i ukupno 28 apartmana.

Investitor je Vladimir Petrović iz beogradske firme Chalet vrhovi Kopaonika, a urbanistički projekat koji je dostupan na sledećem LINKU uradila je firma Geo Raška.

U tom projektu se navodi kako na mestu izgradnje vikendica ne postoji kanalizaciona infrastruktura, kao i da se za regulasanje otpadnih voda koristi upijajući bunar, odnosno septička jama.

Na četiri katastarske parcele na Kopaoniku u planu je gradnja pansionskog objekta, ali Opština Raška još nije objavila detaljnije informacije o njemu.

ZA DVE GODINE 430 MILIONA ZA SISTEM PRODAJA SKI-KARATA NA KOPAONIKU

Krajem 2020. godine Izmenama i dopunama plana generalne regulacije za turističko naselje Lisina-Čajetina-Treska na Kopaoniku omogućena je izgradnja novih turističkih kapaciteta, hotela visoke kategorije, apartmana i vikend kuća.

Opština Raška je u januaru oglašavala i „Izmene i dopune plana regulacije za turističku zonu Kopaonik – turističko naselje Lisina-Čajetina-Treska u Opštini Raška blok 7 Kopaonik“, a taj dokument dostupan je na sledećem LINKU.

Kako je još 2018. godine pisala Politika, sve veća gradnja „pritiska“ Kopaonik, a poseban problem u jeku zimske turističke sezone predstavlja slab kapacitet kanalizacije. Već tada javno komunalno preduzeće iz Raške imalo je dve hiljade korisnika.

Početkom godine, u jeku sezone skijanja, na Kopaoniku je bilo problema u vezi sa vodosnabdevanjem.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.